REFRRER:path /

Autoala: Romutuspalkkio, päästömittaukset ja taloustilanne vauhdittivat autojen rekisteröintiä

Uusien henkilöautojen rekisteröinnit kasvoivat yli 24 prosenttia viime vuoden elokuuhun verrattuna

STT, MATIAS ÅBERG

Helsinki

Uusien henkilöautojen rekisteröinnit kasvoivat huimasti elokuussa. Rekisteröintejä oli yli 12 000, mikä on korkein luku elokuulle koko 2000-luvulla, kertoo Autoalan Tiedotuskeskus. Sen mukaan rekisteröintejä tehtiin elokuussa yli 24 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Kasvun taustalla ovat romutuspalkkiokampanja, tiukentuneet hiilidioksidipäästöjen mittaukset sekä hyvä taloustilanne, arvioi Autoalan Keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa STT:lle maanantaina.

Yksityishenkilöille suunnattu romutuspalkkiokampanja päättyi elokuun lopussa. Trafin mukaan autoliikkeet kirjasivat romutuspalkkioita kahdeksan kuukauden aikana yli 6 700.

Romutuspalkkioalennus oli 1 500-2 500 euroa uuden auton hinnasta. Autoalan osuus oli 500 euroa yhtä uutta autoa kohden, ja loppusummasta vastasi valtio. Trafin mukaan romutuspalkkioihin varatusta valtion 8 miljoonan euron määrärahasta käytettiin noin 89 prosenttia.

Romutuspalkkion saamisen edellytyksenä oli muun muassa se, että romutettava auto oli otettu käyttöön vuonna 2007 tai aikaisemmin.

Uusi päästömittaustapa

Toimitusjohtaja Rissan mukaan hiilidioksidipäästöjen mittaustavan tarkentuminen syyskuun alusta sai ihmisiä elokuussa rekisteröimään isompipäästöisiä autoja.

– Uusi mittaustapa antaa tarkempia hiilidioksidilukuja, jotka ovat keskimäärin 22 prosenttia korkeampia kuin aiemmat luvut, hän sanoo.

Rissan mukaan myös hyvä taloustilanne näytti elokuussa heijastuvan uusien autojen kauppaan. Autoalalla on aiemmin valiteltu, että kaupassa on yskimistä hyvästä talousvireestä huolimatta.

– Uusien autojen myynti on laahannut meillä viime vuodet jäljessä, vaikka talous on kehittynyt Suomessa suotuisasti jo useamman vuoden ajan, Rissa sanoo.

Autoalalla arvioidaan, että uusien autojen kauppa voi hidastua, jos talous lähtee laskuun.

Jätä kommentti