REFRRER:path /

EK: Kahdella kolmasosalla yrityksistä rekrytointivaikeuksia

STT

Kaksi kolmasosaa suomalaisyrityksistä kohtaa huomattavia tai jonkinasteisia vaikeuksia työvoiman rekrytoinnissa, käy ilmi Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n elokuussa julkaisemasta kyselystä.

– 26 prosentilla yrityksistä on huomattavia vaikeuksia löytää henkilöstöä. Lisäksi 41 prosenttia yrityksistä raportoi jonkinasteisista vaikeuksista osaajien löytämisessä, EK kertoo.

Osaajapula ei EK:n mukaan rajoitu enää pelkästään nopean kasvun yrityksiin vaan myös verkkaisemmin kehittyviin yhtiöihin.

Rekrytointivaikeuksia ei ole vain kaupungeissa vaan myös maaseudulla.

– Kaupunkien läheisellä maaseudulla peräti 42 prosenttia yrityksistä kärsii merkittävistä rekrytointivaikeuksista, kyselystä käy ilmi.

Merkittävimpänä osaajapulan syynä mainittiin työnhakijoiden puutteellinen ammattitaito. Vastaajien mukaan ongelmana on myös se, että koulutus ei vastaa yritysten tarpeisiin.

Rekrytointia haittasi myös se, että kannustinloukkujen takia työnhakijan ei kannata ottaa työtä vastaan. Niin ikään ulkomaisten työntekijöiden rekrytointi koettiin liian vaikeaksi.

– Osaavien ihmisten saatavuus on jo pullonkaula yritysten kasvulle. Nyt tarvitaan niin kannustinloukkujen purkamista, tarveharkinnan poistamista ulkomaiselta työvoimalta kuin syvempää vuoropuhelua koulutuksen ja yritysten välille osaajapulan lievittämiseksi, EK:n pk-johtaja Jouni Hakala painotti.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti