REFRRER:path /

Eurostat: Viron kuluttajahinnat nousseet vuoden 2000 jälkeen yli kaksi kertaa Suomen tahtia

Romanian inflaatio omaa luokkaansa EU:ssa, Saksassa hitain hintojen nousu.

STT

Kuluttajahinnat EU-maissa ovat nousseet hyvin eri tahtiin vuosituhannen vaihteen jälkeen, ilmenee Eurostatin tuoreesta tilastosta. Koko EU:ssa hinnat ovat nousseet keskimäärin 36,5 prosenttia vuosina 2000-2017.

Suomessa hintojen nousu jää keskiarvon alle, 31,5 prosenttiin. Nopeasti vaurastuneessa Virossa tahti on ollut selvästi rajumpi ja hinnat ovat nousseet liki 80 prosenttia.

Inflaatiokehitys on ollut rajuinta Romaniassa, jossa hinnat ovat vuosituhannen vaihteen jälkeen nousseet 257 prosenttia. EU-maiden kakkonen on Unkari, jossa hinnat ovat lähes tuplaantuneet 98 prosentin nousulla.

Hinnat ovat samalla jaksolla pysyneet vakaimpina EU:n suurimmassa talousmahdissa. Saksan kuluttajahinnat ovat nousseet 28,6 prosenttia. Ruotsi nousee toiselle sijalle 29,1 prosentin inflaatiolla.

Tuoteryhmittäin laskettuna alkoholijuomat ja tupakka ovat kallistuneet eniten, EU-tasolla yli 90 prosenttia. Asumiskulut, sähkö ja kaasu ovat kallistuneet yli 55 prosenttia. Vaatteiden ja kenkien hinnat ovat pysyneet lähes ennallaan. Viestintäkulut ovat laskeneet yli viidenneksen.

Jätä kommentti