REFRRER:path /

Helsingin telakalla saattaa olla edessä jälleen omistajanvaihdos

Mediat: Venäläinen omistaja aikoo myydä Helsingin telakan vuoden loppuun mennessä

STT, ANTTI AUTIO

Helsinki

Värikkään historian omaavalla Helsingin telakalla saattaa olla jälleen edessä omistajanvaihdos. Mediatietojen mukaan venäläinen telakkayhtiö
OSK
haluaa myydä nykyisin Arctech Helsinki

Shipyard -nimeä kantavan telakan kokonaan vuoden loppuun mennessä.

Asiasta kertoi venäläinen uutistoimisto Tass aiemmin tällä viikolla. Suomessa asiasta kirjoitti perjantaina verkkosivusto
Ulkomatala.net.

Tassin haastattelema OSK:n pääjohtaja Aleksei Rahmanov sanoi, että Helsingin telakka pitää myydä vuoden loppuun mennessä, tai muuten ensi vuoteen mennään ”suurissa vaikeuksissa”.

OSK on ollut Helsingin telakan omistajana vuodesta 2011, ensin yhteisyrityksessä korealaisen
STX:n kanssa. Vuodesta 2014 lähtien OSK on omistanut telakan kokonaan. Ennen vuotta 2011 omistajat vaihtuivat tiheään.

– Meillä on hyvin vähän aikaa. Me puhumme viikoista, enimmillään kahdesta tai kolmesta kuukaudesta, Rahmanov kertoi Tassille.

Rahmanovin mukaan yhtiö neuvottelee kolmen ostajaehdokkaan kanssa. Ostajakandidaattien joukossa ovat venäläinen liikemies ja joukko norjalaisia yhtiöitä.

Neuvottelut on käynnistetty uudelleen myös kroatialaisen
Kermasin kanssa koko telakan ostamisesta. OSK on neuvotellut jo aiemmin Kermasin kanssa 55 prosentin osuuden myymisestä, mutta neuvottelut päättyivät tammikuussa tuloksettomina.

Ennen kuin OSK:sta tuli telakan omistajaksi, omistajina toimi lukuisia yhtiöitä vuonna 1989 konkurssin tehneen Wärtsilä Meriteollisuuden jälkeen. Telakan toimintaa jatkoi Masa-Yardsjoka siirtyi norjalaisen Kvaernerin haltuun. Sen jälkeen toinen norjalaisyhtiö
Aker
osti Kvaernerin. Lopulta STX hankki Akerin vuonna 2008.

Tilaukset vähissä

Kiirettä selittää se, että Helsingin telakan tilauskirjoissa on vain yksi alus, ja senkin on määrä valmistua vuoden loppuun mennessä. STT ei tavoittanut Arctechin edustajaa kommentoimaan telakan tilauskantaa.

Arctech on erikoistunut arktiseen meriteknologiaan ja laivanrakennukseen.

OSK tunnetaan myös englanninkielisellä lyhenteellä
USC (United

Shipbuilding
Corporation).

Jätä kommentti