REFRRER:path /

Johtava taloustieteilijä analysoi Trumpin kauppasotia – Suomalaiset, älkää jääkö elefantin jalan alle

Pienten maiden kannattaa keskittyä oman kaupankäyntinsä monipuolistamiseen ja yhteisten sääntöjen vahvistamiseen, vaikka isommat riehuisivat

STT, TAPIO PELLINEN

Helsinki

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin poukkoileva kauppapolitiikka ja maan liittolaisiinsa kohdistamat raippatullit ovat pitäneet kansainvälisen kaupankäynnin otsikoissa koko kesän.

Mitä Suomen kaltaisen pienen maan pitäisi tehdä, kun talouden suurvallat pistävät painiksi?

– Kenialaisilla on tähän hyvin sopiva sananlasku: ”Varmista, ettet ole elefantin jalan alla!” Tällaisessa tilanteessa on olennaista, ettei ole riippuvainen vain yhdestä kauppakumppanista, sanoo tunnettu Nobel-palkittu taloustieteilijä Joseph Stiglitz STT:lle.

– Meksiko-paran viennistä 90 prosenttia menee Yhdysvaltoihin. Sanoin heille 10 vuotta sitten, että se on heiltä typerää, enkä silloin vielä tiennyt, että Trump päätyisi presidentiksi. Kaupankäynnistä lähinaapurin kanssa on paljon etuja, mutta sen riskit täytyy ymmärtää. Joitakin lyhyen aikavälin voittoja voi joutua uhraamaan pitkän aikavälin vakauden eteen.

Trumpin talousvoitot jäävät tyhjiksi

Edes Yhdysvallat ei Stiglitzin mukaan ole kauppasotien voittaja. Vaikka Trump voi saavuttaa joitakin asioita, niistä joutuu maksamaan ensin maailmantalous ja sitten myös Yhdysvallat.

– Esimerkiksi kiinalaisten aurinkopaneelien tuontia vastaan käyminen voi synnyttää joitakin työpaikkoja hiiliteollisuuteen, mutta samalla aurinkopaneelien asentajia jää työttömiksi paljon enemmän. Trumpin maailmassa hän on voittanut luotuaan muutamia työpaikkoja hiilen pariin, mutta tosimaailmassa olemme hävinneet.

Eniten suomalaisten pitäisi kuitenkin olla Stiglitzin mielestä huolissaan siitä, miten Trumpin toimet rapauttavat sääntöihin pohjautuvaa maailmanjärjestystä.

– Pienillä mailla on enemmän painoarvoa neuvotteluissa yhdessä kuin erikseen, joten sääntöjen ja esimerkiksi Maailman kauppajärjestön WTO:n heikentämiset iskevät juuri pieniin maihin. Suomen kannattaisi kannustaa muita maita jatkamaan yhteisten sääntöjen luomista, vaikka Yhdysvallat ei haluaisikaan leikkiä yhdessä meidän muiden kanssa, Stiglitz sanoo.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti