REFRRER:path /

Karhinen: Maatalouden kannattavuuskriisi ei hienosäädöllä korjaannu – rakenteisiin on puututtava

Ruokaketjun sisäinen ilmapiiri on tulehtunut ja jännitteet vahvoja, maatalousselvittäjä sanoo.

Kimmo Penttinen
OP-ryhmän pääjohtajana aiemmin toiminut vuorineuvos Reijo Karhinen esitteli keskiviikkona väliaikatietoja maatalouden kannattavuusselvityksestä, jonka on määrä valmistua vuoden loppuun mennessä.

STT, SUSANNA JÄÄSKELÄINEN

Helsinki

Maatalouden kannattavuudesta raporttia laativa vuorineuvos Reijo Karhinen sanoo, että ruuantuotannon kannattavuutta ei saada kohenemaan millään hienosäädöllä. Sen sijaan rakenteisiin on pystyttävä puuttumaan tavalla tai toisella.

Nyt asetelmaa ja ilmapiiriä leimaa vahvasti kaupan vahva asema neuvotteluosapuolena. Karhisen mielestä kauppaa ei voi sinänsä syyttää siitä, että se on tehnyt viranomaisten siunauksella omalta kannaltaan erinomaisia ratkaisuja, jotka ovat tehneet siitä vahvan toimijan.

Sen sijaan hänen mukaansa pitää katsoa, miten tähän on tultu: kauppa on kehittänyt omia rakenteitaan voimakkaasti viranomaisten siunauksella samalla kun ketjun muissa osissa ei ole ollut samanlaista kehitystä.

– Jos halutaan, että loppuisi tämä keskustelu siitä, että alkutuottaja saa liian vähän, niin kuin nyt näyttää, niin siellä pitää olla semmoiset neuvottelijat, jotka pärjäävät tällaisessa markkinatilanteessa.

OP-ryhmän pääjohtajana aiemmin toiminut Karhinen esitteli keskiviikkona väliaikatietoja maatalouden kannattavuusselvityksestä, jonka on määrä valmistua vuoden loppuun mennessä. Hän ei tässä vaiheessa halunnut ottaa millään tavalla kantaa ratkaisuihin, vaan enemmänkin kertoa tuntojaan ensimmäisen kuukauden jälkeen.

Työn lähtökohtana on vahvistaa maatalouden yrittäjätuloa 500 miljoonalla. Karhinen arvioi, että tavoite on saavutettavissa, kunhan keinot ovat riittävän järeitä.

Ilmapiiri tulehtunut, osapuolet poteroissaan

Karhinen kuvasi suorasanaisesti havaintojaan ruokaketjun sisäisestä ilmapiiristä: se on tulehtunut, jännitteet ovat vahvat ja osapuolet poteroissaan. Tämän voi hänen mukaansa lukea jo julkisesta keskustelusta.

– Ajattelisin, ettei tämä kovin suuri yllätys ole kenellekään, mutta minä nyt vain sanon sen ihan suoraan.

Karhisen mukaan edellytykset laatia yhteistä visiota tai tavoitteita ovat nykytilanteessa hyvin heikot. Asetelmaa leimaa se, että alkutuotannolla menee selvästi muita huonommin ja tunne tulonjaon epäoikeudenmukaisuudesta on erittäin vahva.

Myönteisenä lähtökohtana Karhinen pitää sitä, että ”tuote on kunnossa”, eli kukaan ei kyseenalaista suomalaisen ruuan laatua, ja kiinnostusta asiaan riittää.

Työn alkuvaiheessa on kerätty verkkokyselyllä tuottajien ja kuluttajien näkemyksiä siitä, millä keinoilla maatalouden kannattavuutta voitaisiin parantaa. Maatalousyrittäjien vastauksissa korostuvat esimerkiksi kaupan roolin pienentäminen ja tuottajahintojen saaminen korkeammalle tasolle. Kuluttajat taas katsovat, että portaita pitäisi saada vähennettyä, suoramyyntiä kuluttajille helpottaa ja maataloustuet ohjata niille, jotka tosiasiallisesti toimivat aktiivisesti ruuantuotannossa.

Karhisen mielestä myös viennistä ja uusista innovaatioista on mahdollista löytää lääkkeitä kannattavuuden parantamiseksi.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti