REFRRER:path /

Näin taloyhtiölaina voi yllättää uuden asunnon ostajan

Asuntovelalliset eivät enää halua taloyhtiölainaa omiin nimiinsä

STT, TAPIO PELLINEN

Helsinki

Taloyhtiölainat ovat viime aikoina lisänneet kotitalouksien velkaantumista. Halpaa ja helposti saatavilla olevaa lainarahaa on otettu niin remontteja kuin uudisrakentamistakin varten.

Uusissa asunnoissa taloyhtiölaina piiloutuu pinnan alle. Jos 300 000 euron arvoisen asunnon rakennuttamisesta taloyhtiölle on jäänyt lainaa 140 000 euron verran, asunnon ostamiseen tarvitsee vain 160 000 euron asuntolainan.

Jäljelle jäävää 140 000 tuhannen euron osuutta lyhennetään rahoitusvastikkeen muodossa. Ero myyntihinnan ja lopullisen, velasta vapaan hinnan välillä siis kasvaa tuntuvasti.

Usein uudiskohteissa taloyhtiölainalla voi olla esimerkiksi kolmen vuoden lyhennysvapaa, jolloin rahoitusvastikettakaan ei tarvitse maksaa. Ensimmäisinä vuosina uudessa kodissa asunnonostaja voi siis nauttia pienestä lainasta ja asumiskustannuksista, mutta lyhennysvapaan jälkeen niskaan iskevä rahoitusvastike lisää kuukausittaisia menoja melkoisesti.


– En nyt sano, että tämä on miina, mutta tämä on tiedostettava asuntoa ostettaessa, sanoo Marja Nykänen Suomen Pankin johtokunnasta.

Nykäsen mukaan yksi syy taloyhtiölainojen kasvuun on siinä, että asuntolainojen korkovähennyksen merkitys on pienentynyt. Kun korot olivat korkeat ja niistä suuren osan sai vähentää verotuksessa, kotitalouden kannatti ottaa taloyhtiön laina omiin nimiinsä ja maksaa sitä pois. Nyt tämä ei enää kannata.

Suomen Pankki arvioi julkaisussaan, että taloyhtiölainojen välillisyys saattaa houkutella kotitalouksia velkaantumaan.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti