REFRRER:path /

Poliittiset riskit huolestuttavat Venäjällä toimivia suomalaisyrityksiä

Venäjän-kauppa piristyy, kertoo kauppakamarin kysely

STT

Helsinki

Suomalaisyritykset näkevät liiketoiminnan Venäjällä kasvavan. Suomalais-Venäläisen kauppakamarin tutkimukseen vastanneista yrityksistä puolet kertoi liiketoimintansa kasvaneen viimeisen puolen vuoden aikana. Reilut puolet uskoo kasvuun seuraavan puolen vuoden aikana, ja vain 7 prosenttia arvioi liiketoiminnan supistuvan.

45 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoo viennin lisääntyneen kuluneiden kuuden kuukauden aikana. Keväällä kasvua oli tällä saralla 37 prosentilla ja vuosi sitten 27 prosentilla. Puolet vastaajista uskoo viennin kasvavan entisestään seuraavan puolen vuoden aikana.

Tuontilukujen kasvusta kertoi 35 prosenttia vastanneista, mikä on myös enemmän kuin kevään kyselyssä.

Tullin tilastot tukevat yritysten näkemyksiä. Vienti kasvoi tammi-elokuussa viidenneksen vuoden takaisesta ja tuonti peräti 50 prosenttia.


Piristyviä lukuja varjostavat poliittiset riskit ja sanktiot, joita yritykset pitävät suurimpana ongelmana Venäjällä toimimisessa. 47 prosenttia yrityksistä arvioi, että Venäjän tuonninkorvauspolitiikalla ja protektionistisilla toimilla on ollut vaikutusta. Yrityksiin vaikuttavat muun muassa Venäjän vastapakotteet ja kotimaisten tuotteiden suosiminen Venäjällä.

Tutkimukseen vastasi 288 kauppakamarin jäsenyritystä.

Jätä kommentti