REFRRER:path /

St1 valmistelee jättikoon arktista tuulipuistoa

Davvi maksaisi noin miljardin ja tuottaisi tuulisena päivänä sähköä lähes yhtä paljon kuin ydinvoimala.Arktinen tuulisähkö voi pärjätä kokonaan ilman tukia.

Finnmarkin korkeimpiin tuntureihin kuuluva Rastigaisa on suosittu retkeilykohde. Davvin tuulipuisto muuttaisi maisemia sen ympärillä. Hanke voi vaikuttaa myös saamelaisten muinaismuistoihin ja porotalouteen.

Henripekka Kallio

Jos St1:n aikeet toteutuvat, energiayhtiö alkaa muutaman vuoden päästä rakentaa Utsjoen pohjoispuolelle Norjaan jättikokoista tuulipuistoa.

Davvin tuulipuistoon suunnitellaan 100 – 270 voimalaa, joiden enimmäisteho voi nousta yhteensä 800 megawattiin (MW). Tuulisena päivänä syntyisi energiaa lähes yhtä paljon kuin Loviisan ydinvoimalassa.

Tällainen sähkömäärä ei mahdu Finnmarkin eikä Lapin sähköverkkoihin, ellei niitä vahvisteta. St1 pohtiikin myös uuden sähkölinjan rakentamista koko Lapin läpi Norjasta Suomeen. Miksi miljardin euron hanketta puuhataan näin vaikeaan paikkaan?


– Tuuliolosuhteet ovat niin hyvät, tiivistää St1:n projektipäällikkö Marja Kaitaniemi

.

Kaitaniemi vastaa St1:n pitkän aikavälin tuulivoimasuunnitelmista Pohjoismaissa. Hän kertoo, että Jäämeren puhureissa tuulivoimaloiden kapasiteettikerroin voi nousta jopa kolmanneksen korkeammaksi kuin Suomessa. Se tarkoittaa, että voimala tuottaa Pohjois-Norjassa kolmanneksen enemmän sähköä vuodessa kuin vastaava laitos Suomessa.

ST1 ei ole ainoa naapurimaihin tähyilevä energiayhtiö. Fortum osti tänä vuonna 170 MW:n tuulihankkeita Norjasta. Yksi puistoista on jo toiminnassa, ja loput kaksi rakennetaan kahden vuoden kuluessa. Venäjälle Fortum aikoo rakentaa kumppaninsa Rusnanon kanssa 1 000 MW tuulivoimaa.

St1 on rakentanut tähän asti tuulivoimaa S-ryhmän kanssa omistamansa Tuuliwatin kautta. Tuuliwatti ilmoitti syyskuussa laajentuvansa seuraavaksi muihin Pohjoismaihin ja erityisesti arktiseen tuulivoimaan.

Tuulivoima on nojannut toistaiseksi tukiin, mutta nyt käsillä on historiallinen käänne. Lappeenrannan teknillisen yliopiston tuoreen vertailun mukaan maalle rakennetusta tuulivoimasta on tullut edullisin tapa tuottaa sähköä, kun voimaloiden koko on kasvanut ja käytettävyys parantunut. Kehityksen ennustetaan jatkuvan samansuuntaisena.

– Davvi on vasta varhaisessa vaiheessa, mutta kehitämme sitä siitä lähtökohdasta, että se voidaan rakentaa täysin markkinaehtoisesti, Kaitaniemi kertoo.

St1 ja Tuuliwatti odottavat innolla ensi vuonna Suomessa alkavaa uusiutuvan sähkön tukien kilpailutusta. Siinä pitäisi selvitä, mitkä ovat uusiutuvan sähkön eri tuotantotapojen todelliset tuotantokustannukset. Kaitaniemen mukaan Suomessakin ollaan jo lähellä sitä, että tuulivoimaa voidaan parhailla paikoilla rakentaa ilman tukia.

Davvi on koostaan huolimatta vasta alkua St1:n suunnitelmille. Kaitaniemen mukaan yhtiö tavoittelee vielä paljon enemmän omaa tuulivoimaa Pohjoismaihin.

– Olemme ajatelleet, että puhutaan tuhansista megawateista pitkällä tähtäimellä. St1:llä on vakava huoli ilmastonmuutoksesta ja siitä miten päästöjä saadaan nopeasti vähennettyä.

Kyse on luonnollisesti myös rahasta. Arktinen tuulivoima voi osoittautua tuottoisaksi liiketoiminnaksi, ja se hajauttaisi St1:n energiapalettia ja riskejä.

Kaitaniemen mukaan St1 ei välttämättä rakenna kaikkea itse, vaan se etsii koko ajan kumppaneita uusiutuvan energian hankkeilleen. Niiden toteutuminen riippuu myös kantaverkosta.

– Olemme avoimia keskustelemaan siitä, kuka vahvistaa verkkoja ja miten, Kaitaniemi sanoo.

Pohjois-Norjassa verkkoon mahtuu tällä hetkellä vain 200 MW uutta tuulivoimaa, sillä harvaan asutun alueen verkko on hatara. Verkon rakentaminen on kallista rikkonaisen maantieteen ja pitkien etäisyyksien takia.

– Siellä on tuulihankkeita, joilla on lainvoimaiset luvat ja rakentamisen voisi aloittaa huomenna.

Tuuliwatti aikoo seuraavaksi laajentua muihin Pohjoismaihin ja arktiseen tuulivoimaan.

Energiayhtiö Fortum osti aiemmin tänä vuonna Norjasta kolme tuulihanketta.

Tausta

Suurhanke rajalla

St1:n, Vindkraft Nord AS:n ja Ny Energi AS:n omistama Grenselandet AS -yhtiö valmistelee Davvin tuulipuistoa Finnmarkiin parinkymmenen kilometrin päähän Utsjoelta.

Voimaloita suunnitellaan 78 neliökilometrin alueelle Lebesbyn ja Tenon kunnissa. Siirtoyhteyksiä suunnitellaan Norjan ja Suomen verkkoihin.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti