REFRRER:path /

Talvivaara

Sotkamossa sijaitsevalla Talvivaaran kaivoksella käytetään bioliuotusmenetelmää, jonka on arveltu mahdollistavan köyhän malmin taloudellisesti kannattavan hyödyntämisen.
Kaivos aloitti toimintansa lokakuussa 2008.
Talvella 2010-2013 sattui kipsisakka-altaissa kolme suurta vuotoa.
Marraskuussa 2014 Talvivaaran tuotantoyhtiö meni konkurssiin.
Vuoden 2015 kesällä valtio otti tuotantoyhtiön haltuunsa ja muutti kaivoksen nimeksi Terrafame.

 

« »

Syyttäjä: Talvivaara-johtaja nettosi sisäpiirikaupoilla 220 000 euroa

Lassi Lammassaarelle vaaditaan vankeutta ja sakkoja. Syytteet Pekka Perää ja kahta entistä johtajaa vastaan luetaan keskiviikkona.

Eila Kilpeläinen
Syyttäjä vaatii vankeutta ja sakkoja Talvivaara-johtaja Lassi Lammassaarelle kuudesta sisäpiirintiedon väärinkäytöstä.

STT, Mikko Gustafsson,

Janne Huuskonen

Oikeudessa alettiin tiistaina käsitellä Talvivaara-johtajan epäiltyjä sisäpiirintiedon väärinkäyttöjä. Syyttäjän mukaan Talvivaaran nykyinen kehitysjohtaja Lassi Lammassaari syyllistyi vuosina 2011–2013 kuuteen sisäpiirintiedon väärinkäyttöön ja hyötyi niistä yhteensä noin 220 000 euroa.

Syytteen mukaan Lammassaari tiesi esimerkiksi, että kaivoksen nikkelituotanto on ennustettua pienempää. Hänellä oli syyttäjän mukaan sisäpiiritietoa muun muassa syöttöliuoksen nikkelipitoisuuden laimeudesta, tuotantokatkoksen venymisestä ja mahdollisesta tulosvaroituksesta. Hän myi osakkeita ennen kuin yhtiö tiedotti asioista pörssissä ja osakekurssi putosi.

Lammassaari on toiminut Talvivaarassa useissa eri johtotehtävissä vuodesta 2005 alkaen. Hän on työskennellyt esimerkiksi yhtiön kaivos- ja suunnittelujohtajana.

Syyttäjä vaatii Lammassaarelle vankeutta ja tuntuvia sakkoja. Lammassaari on kiistänyt syytteet.

Kirjallisessa vastauksessaan puolustus tuo esiin, ettei Lammassaari ollut yhtiön hallituksessa päättämässä tulosennusteista ja pörssitiedottamisesta. Johtoryhmässä Lammassaari on ollut vuosina 2011–2012. Puolustuksen mukaan hän ei ole tämän jälkeen kuulunut yhtiön sisäpiirirekisteriin tai saanut sisäpiiritietoa.

–  Lammassaari on ollut johtoryhmän jäsen siihen saakka, kunnes hän lopetti tuotantojohtajan tehtävät, eli 11. toukokuuta 2012 saakka, vastauksessa sanotaan.

Lammassaarella on ollut puolustuksen mukaan syy luottaa tuotantoennusteiden huolellisuuteen. Puolustus vetoaa myös siihen, että vuoden 2011 maaliskuussa päätös osakekaupoista on tehty viimeistään päivää ennen johtoryhmän kokousta.

Puolustus kummeksuu sitä, että Lammassaari on ainoa, jota vastaan on nostettu syyte sisäpiirikaupoista. Sisäpiirirekisteristä ilmenee, että kaksi muuta johtoryhmän jäsentä myi osakkeita kokouspäivänä tai ennen kuin yhtiö julkaisi pörssitiedotteen. Nämä myyjät merkitsivät ennen yhtiön pörssitiedotetta osakkeita enemmän kuin myivät.

Puolustus kiistää vastauksessaan sisäpiiritiedon käytön myös muun muassa tuotantokatkoksesta, nikkelituotannon määristä tai tulosvaroituksesta.

Talvivaaran nykyisen ja entisen johdon epäiltyjen pörssirikosten käsittely jatkuu tällä tietoa maaliskuuhun asti.

Keskiviikkona Talvivaaran perustajaa ja toimitusjohtajaa Pekka Perää syytetään kahdeksasta tiedottamisrikoksesta. Entistä varatoimitusjohtajaa Saila Miettinen-Lähdettä syytetään kahdesta ja entistä toimitusjohtajaa Harri Natusta yhdestä tiedottamisrikoksesta.

Edit 10.30: Lisätty Lammassaaren vastaus.

Edit 23.20: Täsmennetty syytettä sekä puolustuksen vastausta.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »