REFRRER:path /

11 tapausta ei voi olla sattumaa

Ranska selvittää, miksi maaseudulle Sveitsin rajalle kasaantui epämuodostuneina syntyneitä vauvoja.

Ranskassa selvitetään, miksi samalla paikkakunnalla syntyi poikkeuksellisen paljon vauvoja, joilla on raajojen kehityshäiriö. Arkistokuva.

Katja Ihatsu

Ranskalaisen Axelle Laissyn 6-vuotias poika Louis syntyi ilman oikean käden sormia. Laissy kertoo Le Parisienin haastattelussa, että pian syntymän jälkeen erikoislääkäri sanoi hänelle, että vauvan epämuodostuma ei ollut perinnöllistä.

Vasta vähän aikaa sitten Laissy näki lehtijutussa samalla seudulla asuvan lapsen, jolla oli tismalleen sama epämuodostuma. Samalla hän ällistyksekseen oppi, että lapsia onkin useita.

– 11 tapausta ei voi olla sattumaa. Haluan tietää, miksi epämuodostumia on näin paljon, Laissy sanoo.

Laissyn perhe asuu 640 000 asukkaan Ain’n departementissa Ranskan itäosassa lähellä Sveitsin rajaa. Louis’n lisäksi alueella syntyi vuosina 2000 – 2014 kymmenen muuta vauvaa, joilla on epämuodostuma.

Ranskassa käynnistettiin tutkimus, joka yrittää selvittää syitä vauvojen epämuodostumille. Ranskan terveysvirasto Santé Publique France tiedotti asiasta tällä viikolla.

Käynnissä on myös toinen tutkimus, joka selvittää, onko samalla alueella syntynyt epätavallisen paljon vasikoita ja kanoja ilman raajoja, kertoi viranomaislähde Reutersille.

Alun perin tapauksiin kiinnitti huomiota paikallisen terveysviraston johtaja Emmanuelle Amar, jonka mukaan Ain’ssa syntyneillä vauvoilla on keskivertoa 58 kertaa suurempi todennäköisyys epämuodostumaan.

Tuolloin tiedossa oli seitsemän alueella ilman sormia, kättä tai käsivartta syntynyttä vauvaa vuosilta 2000 – 2008. Terveysviraston mukaan uusia epäiltyjä tapauksia on neljä lisää vuosilta 2009 – 2014. Louis on yksi heistä.

– Haluan tietää. Uskon, että kaikki ranskalaiset haluavat tietää. Kyseessä voi olla ympäristön aiheuttama syy. Ehkä syy on jossakin, mitä nämä naiset söivät, joivat tai hengittivät, Ranskan terveysministeri Agnès Buzyn kommentoi tällä viikolla BFM TV:n haastattelussa.

Asiaa selvittänyt Amar sanoo, että ainoa seitsemää ensimmäistä epämuodostuneena syntynyttä vauvaa yhdistävä taustatekijä on, että heidän perheensä asui Druillat’n kylässä 17 kilometrin säteellä maissi- ja auringonkukkapeltojen viljelyalueesta, kertoo The Guardian.

– Nämä epämuodostumat ovat hyvin harvinaisia, mutta myös hyvin erityisiä. Asiaa täytyy tutkia. Meidän täytyy selvittää, mikä pysäyttää sikiön raajojen kehityksen, Amar sanoi.

Hänen mukaansa epämuodostumien syy voi juontaa juurensa ympäristöstä, muttei halunnut spekuloida asialla.

Epämuodostuneina syntyneiden vauvojen keskittymiä on myös kahdella paikkakunnalla Länsi-Ranskassa, useiden satojen kilometrien päästä Ain’sta. Näitä lapsia on seitsemän. Vuoden 2014 jälkeen epäiltyjä tapauksia ei ole ollut.

Tapausten tultua julki Ranskassa on herännyt suuri huoli siitä, että jokin ympäristötekijä voisi vammauttaa sikiöitä. Ensi tammikuussa valmistuvien alustavien tutkimustulosten toivotaan antavan vastauksia.

– Tapaus on hyvin monimutkainen. Meidän tulee tutkia, millaiset asiat perheisiin vaikuttivat pitkälti yli kymmenen vuotta sitten, ministeri Buzyn sanoi.

"Ehkä syy on jossakin, mitä nämä naiset söivät, joivat tai hengittivät."

Agnès Buzyn

Ranskan terveysministeri

Fakta

Epämuodostuneita käsiä

Ranskan terveysviranomainen tutkii, miksi samalla alueella Itä-Ranskan Ain'ssa syntyi 15 vuodessa 11 vauvaa, joilla on käden epämuodostuma.

Tutkijan mukaan perheitä yhdistää vain maissi- ja auringonkukkapeltojen lähellä asuminen.

Vauvoja syntyi vuosina 2000 – 2014, jonka jälkeen uusista tapauksista ei ole raportoitu.

Käynnissä on myös erillinen tutkimus, joka selvittää alueella syntyneiden vasikoiden ja kanojen vastaavia epämuodostumia.

Ranskassa syntyy vuodessa noin 150 vauvaa, jolla on raajan epämuodostuma.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti