REFRRER:path /

Angolan presidentti jätti pirullisen lahjan

Lea Peuhkuri

Vielä elokuussa Afrikan ja maailman pitkäaikaisimpien johtajien joukkoon olisi kuulunut myös Angolan presidentti José Eduardo dos Santos.

Santos, 74, hallitsi maata vuodesta 1979 eli 38 vuotta. Päiväntasaajan Guinean presidentti Teodoro Obiang Nguema Mbasogo pääsi valtaan vain seitsemän viikkoa ennen Santosia.

Santosin valtakauteen osui iso osa Angolan 27 vuotta kestäneestä sisällissodasta, joka tuli tunnetuksi maamiinojen käytöstä.

Santosin katsotaan johtaneen maan toipumisen tielle, mutta pysyneen liian pitkään vallassa.


Santos ei asettunut ehdolle elokuun vaaleissa, joissa presidentiksi valittiin Joao Manuel Goncalves Lourenco

. Hän tulee samasta valtapuolueesta kuin Santos.

Santos jätti kuitenkin pirullisen perinnön: kahdeksaan vuoteen uusi presidentti ei voi irtisanoa armeijan ylipäällikköä eikä poliisin ja turvallisuuspalveluiden ylimpiä johtajia.

Santos myös varmisti syytesuojan itselleen.

Santosin perhe on yhä hyvin vaikutusvaltainen. Tytär Isabel dos Santos on yksi Afrikan rikkaimmista naisista miljardiomaisuudellaan.

Viime vuonna isä Santos pani hänet valtion öljy-yhtiö Sonangolin johtoon.

Uusi presidentti Lourenco on luvannut käydä maassa rehottavan korruption kimppuun.

Santosin perheen tai liittolaisten syyttäminen voi tosin olla hyvin vaikeaa, koska Santos pysyy yhä valtapuolueen puheenjohtajana.

Eräänä selityksenä joidenkin valtionpäämiesten valtaan takertumiselle on pidetty sitä, että Afrikan maissa ei juuri ole olemassa eläkejärjestelmiä tai -turvaa entisille presidenteille.

Jätä kommentti