REFRRER:path /

Brexit-neuvottelut pysyvät jumissa

EU:n pääneuvottelija Barnier: Edistystä tapahduttava kahden viikon sisällä.

OLIVIER HOSLET
Britannian brexit-ministeri ja pääneuvottelijalla David Davisilla (vas.) ja EU:n pääneuvottelija Michael Barnierilla oli perjantaina vähänlaisesti uutta kerrottavaa brexit-neuvottelujen edistymisestä.

STT, ANNIINA LUOTONEN

Bryssel

Britannian ja EU:n brexit-neuvottelijoilla ei ollut juuri kerrottavaa, kun he kertasivat perjantaina ensimmäisiä brexit-neuvotteluita kuukauteen.

Neuvotteluiden pysyminen jumissa lisää mahdollisuutta, että Britannia joutuu jättämään unionin ilman erosopimusta maaliskuussa 2019.

Britannian David Davisin mukaan torstain ja perjantain brexit-neuvottelut auttoivat jälleen kerran tunnistamaan kohtia, joista pitää vielä neuvotella. Britannia hoputtaa EU:ta, jotta eron käsittelystä voitaisiin siirtyä mahdollisimman pian saarivaltion ja unionin uuteen suhteeseen.

Neuvottelijat tapasivat Brysselissä nyt ensimmäistä kertaa sitten lokakuun, mutta kuvaavaa on, että neuvottelut kestivät vain kaksi päivää aiempien kierrosten kestettyä neljä päivää.

Lähiviikot ratkaisevat

EU:n pääneuvottelija Michel Barnier kertoi, että hän on edellyttänyt Britanniaa selkiyttämään kantojaan kahden viikon sisällä. Vain siten EU-mailla on mahdollisuus päättää joulukuun puolivälin huippukokouksessa etenemisestä neuvotteluissa toiseen vaiheeseen eli uuteen suhteeseen.

Kaikki kolme eroneuvotteluiden isoa kokonaisuutta, eli erolasku, Irlannin rajakysymys ja kansalaisten oikeudet, ovat yhä auki. Vaikein kysymyksistä on raha, koska Britannian pääministerin Theresa Mayn on hyvin vaikeaa selittää eroa hinkuville briteille, miksi maan pitäisi maksaa lähtiessään. EU:n mukaan kyse on tilien tasaamisesta ja siitä, että Britannia maksaa kesken jäävät velvoitteensa.

Näin May on jo luvannutkin, mutta erimielisyyttä on vielä siitä, mitä velvoitteita saarivaltiolla on. Kysymys siitä, mitä kaikkea mukaan lasketaan, ratkaisee sen, kuinka monesta kymmenestä miljardista puhutaan.

Britannia on luvannut maksaa osuutensa EU:n budjettiin vielä kuluvalla budjettikaudella, joka kestää vuoteen 2020. Brittimedian laskelmien mukaan tämä tarkoittaisi noin 20:tä miljardia euroa. EU-puolen arviot koko lähtölaskusta ovat liikkuneet noin 60 miljardissa eurossa.

Jätä kommentti