REFRRER:path /

CIA:n uusi johtaja veti Thaimaassa salaista vankilaa, jossa kuulusteltiin vesikiduttamalla

Lea Peuhkuri

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n johtajaksi on nimitetty ensimmäinen nainen Gina Haspel.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti nimityksestä tiistaina samalla, kun hän kertoi, että CIA:n johtaja Mike Pompeo korvaa Rex Tillersonin ulkoministerinä.

Aiemmin CIA:n apulaisjohtajana toiminut Haspel, 61, on tehnyt pitkän ja useiden mielestä kyseenalaisen uran CIA:ssa.

Haspel johti Thaimaassa CIA:n ensimmäistä salaista ulkomaista vankilaa, joissa terrorismista epäiltyjä kuulusteltiin kovin menetelmin vuonna 2002.


Esimerkiksi Abu Zubaydahia

vesikidutettiin yhden kuukauden aikana 83 kertaa. Myös hänen päätään hakattiin seinään toistuvasti ennen kuin kuulustelijat tulivat siihen johtopäätökseen, ettei hänellä ollut mitään hyödyllistä kerrottavaa. Asiasta kertoi The New York Times

.

Vesikidutus jäljittelee hukuttamista, ja CIA käytti sitä terrorismin vastaisessa sodassa presidentti George W. Bushin kaudella. Vuonna 2006 Bushin hallinto kielsi vesikidutuksen.

Thaimaan vankilassa tehdyt kuulustelut tallennettiin, ja videoita säilytettiin Thaimaassa. Vuonna 2005 CIA määräsi ne tuhottavaksi.

Tuolloin Haspel työskenteli CIA:n päämajassa, ja hänen nimensä oli tuhoamismääräyksessä. Viraston mukaan päätöksen oli kuitenkin tehnyt hänen silloinen esimiehensä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump nosti Haspelin CIA:n apulaisjohtajaksi viime vuonna.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti