REFRRER:path /

EU vaatii väkivallasta pidättäytymistä Iranin mielenosoituksissa

Mielenosoituksissa kuollut yli 20 ihmistä

WILL OLIVER
Iranin suurlähetystön edessä Lontoossa on myös mielenosoituksia.

STT, AFP

Teheran/Bryssel

EU:n ulkoministeri Federica Mogherini on kommentoinut Iranin mielenosoituksien kuolemia ja vaatii väkivallasta pidättäytymistä.

Vajaan viikon kestäneiden mielenosoitusten yhteydessä on kuollut yli 20 ihmistä. Tiedotteessa Mogherini kuvailee kuolemia ”ihmishenkien menetyksiksi, joita ei voi hyväksyä”.

Mogherini sanoo tiedotteessa, että EU odottaa kaikkien asianomaisten pidättäytyvän väkivallasta ja takaavan ilmaisunvapauden. Jo maanantaina EU vaati Irania takaamaan oikeuden rauhanomaiseen mielenilmaisuun.

Mielenosoitukset alkoivat Mashhadissa torstaina vastalauseena korkeille elinkustannuksille ja heikolle talouskehitykselle.

Mielenosoitukset rajuimmat sitten vuoden 2009

Tiistaina joukko uudistusmielisiä poliitikkoja tuomitsi viime päivien mielenosoituksissa esiintyneen väkivallan. Entisen presidentin Mohammad Khatamin johtama ryhmä syytti Yhdysvaltoja ihmisten yllyttämisestä mellakointiin, mutta vaati myös hallitusta parantamaan kansan taloustilannetta.

Ryhmän mukaan väkivalta mielenosoituksissa auttaa Iranin vihollisia.

–  Epäilemättä iranilaiset kokevat vaikeuksia arjessaan, mutta viime päivän tapahtumat ovat osoittaneet, että opportunistit ja riidankylväjät ovat hyödyntäneet mielenosoituksia luodakseen ongelmia ja turvattomuutta ja tuhotakseen julkisia rakennuksia loukaten samalla pyhiä uskonnollisia ja kansallisia arvoja, ryhmän julkilausumassa sanottiin.

Iranin korkein johtaja ajatollah Ali Khamenei puolestaan on syyttänyt Iranin ”vihollisia” juonesta maan hallituksen haastamiseksi.

Suurmielenosoitukset Iranissa ovat rajuimmat sitten vuoden 2009 vaalien yhteydessä puhjenneiden mielenilmaisujen. Silloin syttyneissä väkivaltaisuuksissa kuoli virallisten tietojen mukaan ainakin 36 ihmistä. Opposition mukaan kuolonuhreja oli 72.

Jätä kommentti