REFRRER:path /

Filippiinien supertaifuuni toi rajut tuulet pohjoisrannikolle

Jos järvi tulvii, vettä on joko nilkkoihin, polviin, vyötärölle tai kaulaan

FRANCIS R. MALASIG
Aparrin kaupungin asukkaita tavararoineen matkalla evakuointikeskukseen.

STT, MIMMA LEHTOVAARA, MARI AREVA

Helsinki

Filippiineille perjantai-iltana rantautuneen supertaifuunin ennakoitiin olevan voimakkaimmillaan perjantain ja lauantain välisenä yönä Suomen aikaa.

Filippiinien meteorologian laitos mittasi hieman ennen iltayhdeksää Suomen aikaa maan pohjoisosiin osuneen taifuunin tuulen nopeudeksi 56 metriä sekunnissa. Pohjoisrannikolla saatiin myös kovia sateita.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Eerik Saarikalle arvioi, että lauantaiaamuna taifuuni olisi jo heikkenemään päin.

– Filippiineillä kaikista voimakkaimman tuulen ja tuhon alue on taifuunin suuresta koosta huolimatta kohtalaisen pienialainen, Saarikalle ennakoi perjantaina.

Taifuunin tuulten voimakkuus voi puuskissa olla jopa yli 80 metriä sekunnissa, Saarikalle kertoo. Suomessa voimakkaimmat puuskanopeudet maa-alueella ovat olleet noin 30 metriä sekunnissa.

Filippiinien viitosluokan taifuuni Mangkhut on voimakkuudeltaan aivan eri kategoriassa kuin Yhdysvaltoja parhaillaan koetteleva huomattavasti heikompi Florence-hurrikaani.

Viiden vuoden takaisesta otettu opiksi

Pääkaupunki Manilassa odotettiin perjantaina tuulta ja vettä, mutta taifuunin alle kaupunki ei näyttänyt jäävän. Manilan lähistön suuren järven pinta oli aivan tapissaan, kertoi kaupungissa viitisen vuotta asunut Nordik Conceptin toimitusjohtaja Joni Koro STT:lle.

– Se on jo nyt äyräiden ylärajalla. Jos me nyt saamme paljon vettä, on edessä pahoja tulvia. Silloin vettä on joko nilkkoihin, polviin, vyötärölle tai kaulaan, Koro kuvailee.

Myös Manilan läpi kulkevan joen odotetaan jälleen kerran tulvivan.

Filippiineillä on yli 100 miljoonaa asukasta. Maa on herkkä myös maanjäristyksille ja tulivuorenpurkauksille. Etenkin köyhemmillä alueilla rakennuskanta on heikkoa.

Koron mukaan Filippiineillä osataan varautua taifuuneihin selvästi paremmin kuin viiden vuoden takaisen Haiyanin aikaan. Tuolloin taifuunin uhrina kuoli tuhansia ihmisiä.

– Ihmiset eivät uskoneet varoituksia, sillä sää oli aurinkoinen. Siitä opittiin paljon. Nyt puhelimiin tulee tekstiviestivaroituksia ja televisiossa puhutaan tilanteesta paljon.

Filippiineillä arviolta 400-500 suomalaista

Suomalaiset ovat tehneet Filippiineille 114 matkustusilmoitusta, mutta alueella olevien suomalaisten määrä on tätä suurempi, sanoo kriisi- ja avustustiimin vastuuvirkamies Hanna-Liisa Peltoniemi ulkoministeriöstä.

Suomen Malesian-suurlähetystön väliaikainen asiainhoitaja Teemu Laakkonen arvioi STT:lle, että Filippiineillä on 400-500 suomalaista. Malesian-lähetystö vastaa myös Filippiineistä.

Peltoniemen mukaan on tyypillistä, että matkustusilmoitusten tekoon havahdutaan vasta, kun alueella on tiedossa jotakin tavallisuudesta poikkeavaa. Matkustusilmoituksen tekijöissä on sekä maassa asuvia että matkailijoita.

Alueella olevia on kehotettu seuraamaan paikallisviranomaisten tiedotteita sekä pitämään yhteyttä omaisiinsa. Ulkoministeriö päivittää tilannetietoja muun muassa Facebookiin ja Twitteriin. Hätätilanteissa yhteyttä voi ottaa ulkoministeriön päivystyskeskukseen.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti