REFRRER:path /

Florence-hurrikaani toi tulvavedet kaduille ja sammutti valot Pohjois-Carolinassa

Sadetta tulee aivan vaakasuorassa, Etelä-Carolinassa asuva suomalaisnainen kertoo

JIM LO SCALZO
Wilmingtonin asukkaat yrittivät puhdistaa viemäreitä sateiden tuomasta roskasta, jotta kadut saataisiin avattua.

STT, MARI AREVA, MIKA-MATTI TASKINEN

Wilmington

Florence-hurrikaanin keskus lähestyi perjantai-iltana Etelä-Carolinan osavaltion rajaa, mutta trooppisen myrskyn tuomat kovat tuulet ja sateet saatiin autioituneelle Myrtle Beachille jo ennen hurrikaanin saapumista.

– Tuuli on todella kova ja tulee puuskittain. Kun myrskyn etenemistä seuraa kartalta, se näkyy tavallaan nauhoina. Aina kun nauha osuu kohdalle, sadetta tulee aivan vaakasuorassa. Vielä on satanut niin vähän, että puita ei ole kaatunut. Sade tulee kuitenkin jatkumaan monta päivää, jolloin maaperä pehmenee, suomalainen kiinteistövälittäjä Minna French kertoi puhelimessa STT:lle perjantaina alkuillasta Suomen aikaa.

French asuu alueella, josta hurrikaani oli perjantai-iltana noin 50 kilometrin päässä. Hurrikaani liikkuu noin kymmenen kilometrin tuntinopeudella.

– Pahin on edessä, mutta näillä näkymin meille ei ole luvassa mitään suurta uhkaa. Sormet ristissä, mutta positiivisella mielellä tässä naapureiden kanssa ollaan, French kuvailee.

Hurrikaani rantautui Yhdysvaltojen itärannikolle Pohjois-Carolinaan iltapäivällä hieman kahden jälkeen Suomen aikaa. Yhdysvaltain hurrikaanikeskuksen mukaan hurrikaani iski maalle Wilmingtonin rannikkokaupungin itäpuolella.

Wilmingtonin poliisi julisti kaupunkiin ja koko ympäröivään New Hanoverin piirikuntaan ulkonaliikkumiskiellon, jonka oli määrä alkaa iltakymmeneltä paikallista aikaa ja kestää lauantaiaamuun saakka.

Evakuointimääräys 1,7 miljoonalle

Yhdysvaltojen liittovaltion pelastustoimivirasto Feman mukaan Florencen aiheuttamat tulvat ja myrskyaallot muodostavat merkittävän uhan alueella. Myös Yhdysvaltojen kansallinen ilmatieteen laitos kertoi, että paikoin vettä on Pohjois-Carolinassa saatu jopa yli puoli metriä.

Florencen on luokiteltu viisiportaisella asteikolla alimman eli ykkösluokan hurrikaaniksi, mutta tästä huolimatta viranomaiset ovat mitanneet tuulia, jotka puhalsivat yli 40 metrin sekuntinopeudella. Useat alueet Pohjois-Carolinassa ovat tarkkailussa tornadojen varalta.

New Bernin kaupungissa paikallinen poliisi kertoi perjantaina aamulla, että tulvien alta on toistaiseksi pelastettu 150-200 ihmistä, mutta perjantai-iltana pelastetusta odotti vielä yli sata ihmistä.

Etelä- ja Pohjois-Carolinassa sekä Virginiassa pakollisen tai vapaaehtoisen evakuointimääräyksen on saanut yhteensä noin 1,7 miljoonaa ihmistä. Viranomaiset ovat vedonneet asukkaisiin, jotta nämä hakeutuisivat turvaan hurrikaanin ennakoidulta reitiltä.

– Tämä myrsky aiheuttaa tuhoa. Tulossa on katastrofaalisia vaikutuksia, sanoi Pohjois-Carolinan kuvernööri Roy Cooper.

Sähköt poikki laajalti

Etelä-Carolinassa asuva French on perheineen kuitenkin päättänyt jäädä asuntoonsa. Tarvittaessa suojaan haetaan myös lähistöllä asuvat appivanhemmat.

– He ovat jääräpäisiä vanhoja ihmisiä, jotka eivät halunneet lähteä mihinkään. Siksi haluamme mieheni kanssa olla täällä myös. Meillä on generaattori, joten tarvittaessa saamme ruoat pysymään kylminä, French sanoo.

– Kunhan nyt sähköt pysyisivät päällä, hän jatkaa.

Sähköjen päällä pysyminen saattaa olla turha toivo, sillä hurrikaani on jättänyt laajat alueet sähköttä. Sähkökatkoja Yhdysvalloissa seuraavan poweroutages.us -sivuston mukaan yli 600 000 kotitaloutta oli perjantaina ilman sähköjä Etelä- ja Pohjois-Carolinan alueilla. Näistä valtaosa oli Pohjois-Carolinassa.

Jätä kommentti