REFRRER:path /

Huawein talousjohtaja pidätettiin Yhdysvaltojen pyynnöstä Kanadassa – kauppasotahermoilu levisi pörsseihin

Yhdysvallat pitää Huawein laitteita turvallisuusuhkana - Kiina vaati vapauttamista

STT, AFP

Ottawa

Kiinalaisen teknologiayhtiö Huawein talousjohtaja Meng Wanzhoun pidätys Yhdysvaltojen pyynnöstä lietsoi torstaina pelkoa Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasodan uudesta leimahduksesta. Uutinen painoi pörssejä rajuun laskuun ympäri maailman.

Kanadan oikeusministeriön mukaan Meng pidätettiin Vancouverissa jo 1. joulukuuta. Ministeriö ei kertonut pidätyksen syytä eikä muita tapauksen yksityiskohtia. Yhdysvallat pyytää pidätetyn luovuttamista Yhdysvaltoihin. Mengiä kuulustellaan perjantaina.

Yhdysvallat epäilee Huawein rikkoneen Yhdysvaltojen talouspakotteita Irania vastaan. Yhdysvallat on palauttanut Iranin vastaiset pakotteet vetäydyttyään Iranin ydinsopimuksesta. Lisäksi amerikkalaiset epäilevät Huaweita myös Kuuban, Syyrian ja Sudanin vastaisten pakotteiden rikkomisesta.

Pidätetty talousjohtaja on Huawein perustajan, aiemmin Kiinan armeijan insinöörinä työskennelleen Ren Zhengfein tytär.

Yhdysvallat on syyttänyt Huaweita toimista, jotka uhkaavat maan kansallista turvallisuutta. Kiinan valtion epäillään käyttävän Huawein laitteita Yhdysvaltojen vakoiluun. Yhtiöllä on Renin taustan takia läheiset suhteet Kiinan armeijaan.

Wall Street Journalin mukaan Yhdysvallat on pyytänyt liittolaismaitaan lopettamaan Huawein laitteiden käytön yhtiön muodostaman turvallisuusuhan takia.

Huawei vakuuttaa noudattavansa pakotelakeja

Huawei sanoo tiedotteessa, ettei se ole tietoinen mistään rikkeestä, johon talousjohtaja olisi syyllistynyt. Yhtiön mukaan sille on annettu hyvin vähän tietoa syytteistä.

– Huawei noudattaa kaikkia vaadittavia lakeja ja säännöksiä alueilla, joilla se operoi, mukaan lukien viennin rajoituksia ja pakotelakeja sekä YK:n, Yhdysvaltojen ja EU:n säännöksiä, yhtiö kirjoittaa tiedotteessaan.

Kiina vaati pidätetyn johtajan vapauttamista välittömästi ja pitää pidätystä perusteettomana.

– Kanada pidätti Yhdysvaltojen pyynnöstä Kiinan kansalaisen, joka ei ole rikkonut mitään yhdysvaltalaista tai kanadalaista lakia, Kiinan Kanadan-suurlähetystö kirjoitti tiukkasanaisessa tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan Kiina seuraa tilannetta tarkasti ja on valmis ”ryhtymään kaikkiin toimenpiteisiin suojellakseen päättäväisesti Kiinan kansalaisten oikeuksia ja etuja”.

Huawein liiketoimintaa Yhdysvalloissa on rajoitettu, mutta siitä huolimatta yhtiö nousi tämän vuoden huhti-kesäkuussa Applen ohi maailman toiseksi suurimmaksi puhelinvalmistajaksi Samsungin jälkeen. Yhtiö on myös suuri verkkolaitevalmistaja ja Nokian keskeinen kilpailija Yhdysvaltojen ulkopuolella.

Jätä kommentti