REFRRER:path /

Irlannissa osa lääkäreistä vastustaa aborttilakiin alkuvuodesta tehtyjä höllennyksiä – aborttia on pidetty lääkärikoulutuksessa pahimpana, mitä voi tehdä

Tulen vastustamaan abortin tekemistä enkä tule tekemään abortteja tai kirjoittamaan aborttilähetteitä, kertoo paikallinen lääkäri haastattelussa.

Aborttilaista käytiin kiivas vaalikamppailu. Muraalissa muistetaan naista, jolle lääkärit kieltäytyivät tekemästä aborttia vedoten katolisen maan lakeihin vuonna 2012. Hän kuoli komplikaatioihin.

Markus Ahonen

Dublin

Irlannissa vuodenvaihde 2018-2019 oli tietyllä tavalla historiallinen. Tuolloin voimaan tullut uusi aborttilaki sallii raskauden keskeytykset myös muissa kuin lääketieteellisissä tapauksissa.

Athlumneyssä Navanin kreivikunnassa yleislääkärinä työskentelevä Niall Maguire uskoo saavansa eteensä 20 000 potilaan alueellaan nelisenkymmentä aborttia hakevaa potilasta per vuosi. Silloin lääkäri on valinnan edessä.

– Tulen vastustamaan abortin tekemistä enkä tule tekemään abortteja tai kirjoittamaan aborttilähetteitä, ellei kyseessä ole lääketieteellisiin syihin perustuva toimenpide. Tulen kyllä auttamaan potilaita abortin jälkeen, Maguire sanoo.

Aborttilainsäädäntö tuli voimaan tammikuun alussa. Käytännössä aborttien tekemistä tukeva lääketieteellinen infrastruktuuri tulee muokkautumaan vielä ensimmäisen vuoden aikana.

Kiistaa on ollut etenkin yleislääkäreiden osuudesta ja omantunnon kysymyksistä.

Ennen lain viemistä parlamenttiin osa lääkäreistä marssi ulos asiaa käsittelevästä lääkäriliiton istunnosta. He eivät hyväksyneet velvollisuutta tehdä raskauden keskeytyksiä. Lääkärit vastustivat myös velvollisuutta kirjoittaa potilaille lähetteitä niille lääkäreille, jotka keskeytyksiä tulevat tekemään.

Harva haluaa julkiselle listalle

Tunkua aborttien tekijöiksi ei ole ollut. Toistaiseksi 162, eli alle viisi prosenttia rekisteröidystä 3 500 yleislääkäristä on ilmoittautunut mukaan. Heistä 30 ei ole antanut lupaa nimensä julkistamiseen rekisterissä.

Asia on herkkä. Hakeutuminen pienellä paikkakunnalla perhelääkärin luokse voidaan kokea vaikeana, eikä kaikkiin kreivikuntiin ole löytänyt abortteja tekeviä lääkäreitä.

Sairaaloiden lisäksi osa yleishyödyllisistä järjestöistä tulee tekemään kirurgisia abortteja.

– Toistaiseksi isot kaupalliset brittifirmat eivät ole ilmoittaneet tulevansa tänne, mutta niin tulee väistämättä jossain vaiheessa tapahtumaan, Maguire sanoo.

Koulutus: abortti on pahin

Vuonna 1988 yliopistosta valmistunut Maguire kuuluu lääkärisukupolveen, joka on käynyt läpi oman aikansa koulutuksen, jossa aborttietiikalla on ollut oma vakaa jalansijansa.

– Meille tärkein opetettu asia oli, että abortti on pahin asia mitä voidaan tehdä. Ehkä tulevilla sukupolvilla tilanne voi olla erilainen.

Maguire luotaa Irlannin tilannetta myös koko muuhun Eurooppaan.

– Me tulemme tässä asiassa lainsäädännöllisesti perässä. Joissain toisissa maissa, joissa lainsäädäntö ja käytännöt ovat olleet valmiina jo pitkän aikaa, ei ehkä pystytä ymmärtämään Irlannin tilannetta.

Maguire kritisoi höllemmän aborttilainsäädännön maiden käytäntöjä.

– En haluaisi, että meillä mennään Britannian malliin. Tosiasia on, että meilläkin tulee tulevaisuudessa olemaan 17-18 -vuotiaita tyttöjä, jotka tulevat tekemään toista tai kolmatta aborttiaan. Mielestäni käytäntö kertoo maasta. Se vaikuttaa koko yhteiskunnan rappeutumiseen.

Uuden aborttilainsäädännön täytäntöönpano voi tuoda esille joitain julkisia tunnekuohahduksia tai protestointia.

– Itse en tule sellaiseen kehottamaan. Jo kansanäänestyksen aikana saattoi nähdä puolin ja toisin ylimeneviä reaktioita. Täytyy muistaa, ettei tämä asia ole kenellekään mukava. Laki on nyt se mikä se on.

Uudistus

Uusi aborttikäytäntö Irlannissa

1. tammikuuta 2019 voimaan tullut aborttilainsäädäntö sallii lääkkeellisen abortin yhdeksänteen raskausviikkoon asti. Sairaalat voivat tehdä kirurgisen abortin 12 raskausviikkoon asti.

Tavoitteena on, että abortteja voidaan suorittaa 19 äitiysyksikössä eri puolilla maata. Tammikuun alussa näistä valmiudessa oli yhdeksän.

Lääkkeellisiä abortteja voidaan suorittaa perhelääkäreiden vastaanotoilla.

Toistaiseksi 162 perhelääkäriä on rekisteröitynyt abortintekijöiksi.

Kahdessa kreivikunnassa abortteja suorittavaa perhelääkäriä ei ole vielä ilmoittautunut.

Irlantilaiset äänestivät tiukan aborttilain kumoon toukokuussa, parlamentti hyväksyi lakiehdotuksen joulukuussa ja presidentti Michael D. Higgins allekirjoitti lain muutama päivä ennen joulua.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti