REFRRER:path /

James Comey ABC:llä: Trump epäpätevä moraalinsa, ei terveytensä puolesta

Hän puhuu naisista kuin lihapaloista ja kohtelee heitä kuin lihapaloja.

SHAWN THEW
Yhydysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n entisen johtajan James Comeyn mukaan Donald Trump on epäpätevä presidentin virkaan mm. jatkuvien valheidensa vuoksi.

STT, MARIA ANNALA

Boston

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on epäpätevä presidentin virkaan moraalinsa mutta ei terveytensä puolesta. Tätä mieltä on liittovaltion poliisin FBI:n entinen johtaja James Comey, joka puhui aiheesta ABC-televisiokanavan haastattelussa.

Comey myös sanoi, ettei usko väitteitä, joiden mukaan Trumpilla olisi alkava dementia. Hän kertoi haastattelussa pitävänsä presidenttiä keskimääräistä älykkäämpänä ihmisenä, joka pysyy kärryillä käymistään keskusteluista ja siitä, mitä on meneillään.

Trump on kuitenkin Comeyn mukaan epäpätevä jatkuvien valheittensa ja naisia halveksuvien lausuntojensa vuoksi sekä siksi, että hän veti yhtäläisyysmerkit Charlottesvillessä marssineiden äärioikeistolaisten ja näitä vastustaneiden vastamielenosoittajien välille. Trump sanoi, että molemmat puolet olivat vastuussa väkivaltaisuuksista, joissa kuoli yksi vastamielenosoittajista.

– Hän puhuu naisista kuin lihapaloista ja kohtelee heitä kuin lihapaloja, Comey sanoi.

Ei toivo viraltapanoa

Comey ei omien sanojensa mukaan toivo, että Trump pantaisiin viralta. Hänen mielestään amerikkalaisilla on moraalinen velvollisuus osoittaa ensi vaaleissa, että Trump ei edusta heidän arvojaan.

– (Jos Trump pantaisiin viralta), kansalaiset pääsisivät kuin koira veräjästä, hän sanoo.

Comey sanoi myös pitävänsä epätodennäköisenä mutta mahdollisena, että venäläisillä on hallussaan materiaalia, jolla he voivat kiristää Trumpia. Hän viittaa väitteisiin, joiden mukaan venäläisillä olisi videomateriaalia presidentistä katselemassa prostituoituja, jotka virtsaavat päälleen.

Comeyn mukaan sekin on hätkähdyttävää, ettei hän koe pystyvänsä kiistämään väitettä varmuudella.

– Toivoisin, etten sanoisi näin, mutta se vain on – se vain on totuus.

FBI:n ex-johtaja kertoo tiistaina ilmestyvässä kirjassaan, että Trump on kiistänyt väitteet jyrkästi useita kertoja. Kirjan sisällöstä ovat jo kertoneet useat amerikkalaisviestimet, joille kirja oli vuodettu ennen julkaisua.

Puolusti Clinton-päätöstä

Presidentinvaalien alla vuonna 2016 Comey sai Trumpin vastaehdokkaan Hillary Clintonin ja tämän kannattajien vihat päälleen, kun hän kertoi lehdistölle, että FBI oli aloittanut uuden tutkinnan Clintonin yksityisen sähköpostin käytöstä työasioihin tämän toimiessa ulkoministerinä. Clinton ja hänen kannattajansa uskovat Comeyn ulostulon maksaneen Clintonille vaalivoiton.

Comey myönsi ABC:n haastattelussa kauhistuneensa yllättävää vaalitulosta ja kysyneensä itseltään, oliko hänellä jotain tekemistä asian kanssa. Hän korosti kuitenkin, että olisi tehnyt saman päätöksen, vaikka olisi tiennyt sen aiheuttavan Trumpin voiton.

Hän korosti, että FBI ei voi toimia itsenäisenä ja poliittisesti riippumattomana, jos sen johtaja ottaa päätöksiä tehdessään huomioon toimiensa mahdolliset poliittiset seuraukset.

FBI oli alkanut jo vaalien alla tutkia, tekivätkö jotkut Trumpin vaalikampanjassa mukana olleet ihmiset yhteistyötä venäläisten kanssa Clintonin kampanjan sabotoimiseksi. Tästä tutkinnasta Comey ei kuitenkaan kertonut vaalien alla julkisuuteen.

ABC:n toimittaja George Stephanopoulos hiillosti Comeyta päätöksestä. Comey kuitenkin selitti rauhallisesti, etteivät kaksi tutkintaa olleet hänen mielestään verrattavissa toisiinsa, koska Venäjä-tutkinta oli vasta alkumetreillään, kun taas Clintonin sähköposteista oli jo tehty yksi tutkinta, jonka tulokset olivat julkisesti tiedossa.

Piiloutui verhoihin

Comey kuvaili haastattelussa, miten hän yritti vaalien jälkeen pitää Trumpiin etäisyyttä, ettei vain antaisi kenellekään aihetta uskoa, että hän oli pyrkinyt auttamaan tämän voittoon.

Pari päivää virkaanastujaisten jälkeen hän joutui työnsä puolesta osallistumaan Valkoisessa talossa järjestettyyn tilaisuuteen ja yritti kertomansa mukaan naamioitua sinisessä puvussaan sinisiin ikkunaverhoihin siinä toivossa, että Trump ei huomaisi häntä.

Trump kuitenkin kutsui Comeyn luokseen, ja FBI:n silloisen johtajan oli pakko mennä kättelemään vastavalittua presidenttiä koko maailman silmien alla. Hän kertoo perheensä nauraneen hänen ilmeelleen, josta näki, miten kauhuissaan hän oli tilanteesta.

Comey kuvailee yrittäneensä estää Trumpia halaamasta itseään mutta saaneensa jotain vielä pahempaa. Trump kumartui hänen puoleensa tavalla, joka näytti poskisuudelmalta heitä kuvanneen kameran kuvakulmasta. Comeyn mukaan Trump tosiasiassa kuiskasi hänen korvaansa, että odotti innolla yhteistyötä hänen kanssaan.

Into yhteistyöstä jäi lyhyeksi. Trump erotti Comeyn runsaat kolme kuukautta myöhemmin tämän kerrottua Venäjä-tutkinnasta julkisuuteen.

Jätä kommentti