REFRRER:path /

Kansainvälinen paine Israelia kohtaan kasvaa

Palestiinalaisia ammuttiin tiistainakin Gazan rajalla, Britannia ja Saksa vaativat riippumatonta tutkintaa.

ERDEM SAHIN
Mielenosoittajat kantoivat Istanbulissa Palestiinan lippuja ja kylttejä, joissa vaadittiin vapaata Palestiinaa joelta merelle.

STT, AFP

Gaza/Geneve

Muut maat kasvattivat tiistaina painetta Israelia kohtaan Gazan rajan väkivaltaisuuksien vuoksi.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kutsui Israelia ”apartheidvaltioksi”. Hänen mukaansa Israelin pääministerillä Benjamin Netanjahulla on palestiinalaisten verta käsissään.

Turkki käski Israelin lähettilään poistumaan väliaikaisesti maasta, kertoi nimetön lähde Turkin ulkoministeriöstä. Israelin lähettiläs Eitan Naeh kutsuttiin kuultavaksi ja käskettiin palaamaan kotimaahansa. Israel vastasi määräämällä Turkin konsulin poistumaan maasta määrittelemättömäksi ajaksi.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui illalla Suomen aikaa puimaan tilannetta. Kuwait valmisteli turvaneuvostolle päätöslauselmaluonnosta, jonka tarkoituksena on Kuwaitin mukaan suojella palestiinalaisia siviilejä.


Ainakin Britannia ja Saksa vaativat tapahtumista riippumatonta tutkintaa. Britannian Lähi-idän asioista vastaava ministeri Alistair Burt

peräsi Israelilta pidättyvyyttä ampumisissa.

Yhdysvaltojen YK-lähettiläs Nikki Haley puolusti Israelia sanomalla, että Israel on toiminut maltillisesti Hamas-järjestön provosoinnista huolimatta.

YK: Israelin joukot ampuvat Gazassa silmittömästi

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston mukaan israelilaiset vaikuttavat olevan valmiita ampumaan kaikkia mieltään osoittavia palestiinalaisia päin, uhasta riippumatta.

Toimiston tiedottaja korosti, että kansainvälisen oikeuden mukaan tappavaa voimaa saa käyttää vain viimeisenä vaihtoehtona. Israel ei voi perustella palestiinalaisten ampumista sillä, että he ovat Hamasin kannattajia.

– Aidan lähestyminen ei ole tappava, henkeä uhkaava teko, eikä sillä voi perustella ampumista, sanoi tiedottaja Rupert Colville.

Israel syyttää Gazaa hallitsevaa islamistista Hamasia mielenosoitusten järjestämisestä ja sanoo vain puolustavansa omaa aluettaan.

Maanantaina kuolonuhreja enemmän kuin vuosiin

Palestiinalaiset viettivät tiistaina nakban eli katastrofin päivää. Päivän tarkoituksena on muistaa niitä satojatuhansia palestiinalaisia, jotka pakenivat ja jättivät kotinsa, kun Israelin valtio perustettiin vuonna 1948.

Tiistaina mielenosoitukset Israelin ja Gazan rajalla jatkuivat, mutta huomattavasti rauhallisemmin kuin maanantaina, joka oli Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin verisin päivä sitten vuoden 2014.

Maanantaina noin 60 palestiinalaisen kerrottiin saaneen surmansa, ja Gazan terveysministeriön mukaan useimmat heistä kuolivat israelilaisten tarkka-ampujien luoteihin. Lisäksi loukkaantuneita oli palestiinalaisviranomaisten mukaan jopa 2 700, kertoi muun muassa BBC.

Tiistaina Gazan terveysministeriö kertoi kahdesta ammutusta palestiinalaisesta.

Mielenosoitukset ja yhteenotot Gazan rajalla ovat jatkuneet jo viikkoja.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti