REFRRER:path /

Kolumni: Muuttaako 8-vuotiaan joukkoraiskaus ja murha Intian suhtautumista tyttöihin?

Pia Heikkilä

Pia Heikkilä

New Delhi

Intian Kashmirista kotoisin oleva 8-vuotias Asifa Bano oli viime tammikuussa niityllä laiduntamassa hevosia, kun tuntematon mies lähestyi häntä. Mies tarttui Asifaa kaulasta ja pakotti syömään unilääkkeitä.

Seuraavien kolmen päivän aikana useampi mies raiskasi Asifaa toistamiseen temppelissä kunnes lapsi kuristettiin lopulta kuoliaaksi. Häntä oli myös lyöty useita kertoja kivellä päähän. Hänet löydettiin metsästä viikko katoamisen jälkeen.

Viime viikolla valmistunut rikostutkinta Asifasta on herättänyt surua ja vihaa useassa osissa Intiaa.

Sitä on verrattu vuonna 2012 tapahtuneeseen ”Nirbhayan” tapaukseen, jossa 23-vuotias opiskelijatyttö joukkoraiskattiin liikkuvassa bussissa. Hän kuoli myöhemmin vammoihinsa.


Nirbhayan kuolemasta seurasi valtava protestien aalto. Tälläkin kertaa ihmiset ovat osoittaneet mieltään pääkaupungissa Delhissä sekä monissa muissa suurkaupungeissa.

Viime päivien aikana Intia on taas aloittanut ankaran itsetutkistelun. Millainen on maa, jossa joukkoraiskataan tyttölapsia?

Intiassa tulee päivittäin vastaan naisia kohtaan tehtyjä julmuuksia.

Naisten alhainen asema Intian yhteiskunnassa, etenkin köyhien ja kastittomien keskuudessa, on vielä tämän päivän Intiassa suuri ongelma.

Tyttölapset koetaan taakaksi koska he eivät tule ansaitsemaan tulevaisuudessa yhtä paljon kuin pojat.

Naiset koetaan usein perheen omaisuudeksi ja heistä tulee kauppatavaraa. Avioliitto on kahden perheen järjestämä diili, jossa naisella ei ole sanottavaa.

Intiassa puhutaan termistä kostoraiskaus. Viime vuosina on tullut julki useita tapauksia, jossa kaksi sukua on ajautunut riitaan, ja joukkoraiskannut perheen naiset kostoksi.

Myös Asifa oli koston väline.

Paikallisten hindujen väitetään raiskanneen muslimitytön kostoksi muslimeille. Kahdeksan hindumiestä on pidätetty.

Raiskaus tapahtui levottomassa Jammun ja Kashmirin osavaltiossa, jossa hindu- ja muslimiyhteisöt ovat eläneet vuosikymmeniä juuri ja juuri toisiaan sietäen.

Intiassa naisen keho on kunnian symboli. Mitä tahansa hän tekee tai mitä hänelle tehdään, se tulee vaikuttamaan koko perheeseen. Hän ei voi harrastaa seksiä ennen avioliittoa, koska hänen neitsyytensä on sidottu perheen kunniaan.

Hän ei voi käydä töissä kodin ulkopuolella kasvojen menetyksen pelosta. Nuoren naisen ei ole soveliasta olla yksin ulkona poikien kanssa tai vaikkapa pukeutua tiukkoihin vaatteisiin tai käyttäytyä sopimattomasti.

Suurin kunnian menetys, joka perheelle voi tapahtua on raiskaus, sillä onhan kyseessä jonkun toisen omaisuuden tahraaminen.

Intian joukkoraiskaukset eivät lopu ellei naisten esineellistämiselle saada loppua.

Jätä kommentti