REFRRER:path /

Kymmeniä loukkaantui ex-presidentin vastaisissa mielenosoituksissa Armeniassa

Serzh Sarkisian pyrkii pääministeriksi, kun valtaa siirtyi presidentiltä parlamentille.

VAHRAM BAGHDASARYAN
Tuhannet armenialaiset osoittivat jo neljättä päivää mieltään maan pääministeriksi pyrkivää entistä presidenttiä vastaan.

STT, AFP

Jerevam

Kymmeniä ihmisiä loukkaantui maanantaina Armenian pääkaupungissa Jerevanissa mielenosoittajien otettua yhteen poliisin kanssa. Poliisi käytti muun muassa tainnutusraketteja mielenosoittajia vastaan, kun nämä yrittivät tunkeutua kohti parlamenttirakennusta poliisin eristämälle alueelle.

Viranomaisten mukaan loukkaantuneita oli lähes 46 ja heistä 6 poliiseja.

Loukkaantuneiden joukossa oli oppositiojohtaja Nikol Pashinian, joka kutsui mielenosoitukset koolle. Hän kuitenkin palasi johtamaan protesteja sairaalakäynnin jälkeen käsi siteessä.

Tuhannet armenialaiset osoittivat jo neljättä päivää mieltään maan pääministeriksi pyrkivää entistä presidenttiä vastaan. Mielenosoittajat marssivat aiemmin pääkaupunki Jerevanin keskustan läpi ja tukkivat teitä liikenteeltä muun muassa makaamalla maassa ja rakentamalla esteitä.

Ex-presidentti pyrkii pääministeriksi

Armenian parlamentin on määrä äänestää tiistaina entisen presidentin Serzh Sarkisianin, 63, valinnasta pääministeriksi. Venäjä-mielinen ja sotilastaustainen Sarkisian toimi presidenttinä kahden viisivuotiskauden ajan vime viikkoon asti, mutta pyrkii nyt pääministeriksi, kun maan perustuslain muutos siirsi valtaa presidentiltä parlamentille.

Sarkisian lupasi vuonna 2014, ettei pyri pääministeriksi.

Maan uusi presidentti Armen Sarkisian, joka ei ole sukua entiselle presidentille, vannoi virkavalansa viime viikolla.

Mielenosoittajat syyttävät Serzh Sarkisiania valtaan takertumisesta ja korruptiosta. Mielenosoitukset alkoivat perjantaina, jolloin niihin osallistui nelisentuhatta ihmistä.

Jännitteet ovat kasvaneet Armeniassa aikaisemminkin vaalien alla. Esimerkiksi vuonna 2008, kun Sarkisian valittiin presidentiksi ensimmäistä kertaa, kymmenen ihmistä kuoli vaalit hävinneen oppositioehdokkaan kannattajien ja poliisin välisissä yhteenotoissa.

Jätä kommentti