REFRRER:path /

Nuolaisiko Trump ennen kuin tipahtaa?

Vihjaus huipputapaamisen perumisesta muistutti, että USA:n ja Pohjois-Korean näkemykset ovat yhä kaukana toisistaan

STT, NIILO SIMOJOKI

Helsinki

Vauhdikkaasti käynnistyneen liennytyksen jälkeen Pohjois-Koreasta kuullut kovat äänenpainot eivät yllättäneet asiantuntijoita. Sovinnollisten puheiden ja tyytyväisten ilmeiden varjoon on jäänyt se tosiasia, etteivät Yhdysvallat ja Pohjois-Korea ole todellisuudessa lähentyneet asiakysymyksissä.

Yhdysvallat vaatii yhä Pohjois-Koreaa luopumaan ydinaseistaan. Pohjois-Korea taas haluaa tunnustuksen ydinasevaltion asemalle ja on valmis aseriisuntaan vain, jos Yhdysvallat vetää joukkonsa ja ydinaseiden suojan Etelä-Koreasta.

– Nämä lähtökohdat ovat niin kaukana tosistaan, että on vaikea nähdä miten se toimisi. Ei tätä pelkillä hymyillä hoideta, arvioi ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista.

Hänen mukaansa presidentti Donald Trumpin hallinto on hankalassa tilanteessa. Se tulkitsee sotilaallisen vaihtoehdon olleen tärkeä osa ”maksimaalista painostusta”, joka toi Pohjois-Korean neuvottelupöytään. Saman kortin vilauttaminen uudestaan olisi loogista.


– Mutta kuinka tuoda se esiin ilman, että pilataan niitä poliittisia hyötyjä joita Trump voisi saada tapaamisesta, Aaltola kuvaa tilannetta.

Pohjois-Korean varaulkoministerin Kim Kye-gwanin mukaan Yhdysvallat ajaa Pohjois-Korean nurkkaan vaatimalla yksipuolista luopumista ydinaseista. Jos tämä jatkuu, maa joutuu harkitsemaan huipputapaamista uudelleen.

Trumpin ja Kimin on määrä tavata 12. kesäkuuta Singaporessa.

Arvovaltakysymys

Valkoinen talo viestitti keskiviikkona olevansa yhä toiveikas tapaamisen suhteen mutta ei vihjannut myönnytyksistä.

– Jo tapaaminen toteutuu, presidentti on valmiina. Jos se ei toteudu, jatkamme maksimaalisen painostuksen linjaa, tiedottaja Sarah Sanders linjasi Fox-tv:ssä.

Ruotsalaisen Korea-asiantuntijan Niklas Swanströmin mukaan huipputapaamisen toteutuminen ei ole varmaa mutta todennäköistä.

– Molemmat johtajat ovat laittaneet peliin niin paljon henkilökohtaista arvovaltaansa, Swanström perusteli uutistoimisto TT:lle.

Pohjois-Korean happamiin kommentteihin lienee vaikuttanut osaltaan se, että Trump on jo esiintynyt kuin voittaja ja ottaa kunniaa rauhan rakentamisesta.

– Pohjoiskorealaiset eivät ole olleet iloisia näkemästään ja kuulemastaan, tiivistää AFP:n haastattelema Joshua Pollack.

Ydin- ja ohjuskokeet lopettanut sekä amerikkalaisia vankeja vapauttanut Pohjois-Korea saattoi myös odottaa vastalahjana jotain konkreettista, kuten Etelä-Korean ja Yhdysvaltain parhaillaan käynnissä olevien sotaharjoitusten perumista.

Aaltolan mukaan huipputapaamisen puolesta puhuvat nyt enemmän kahden johtajan omat arvovaltatarpeet kuin Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean todellinen poliittinen lähentyminen. Tämä ei lupaa hyvää tulosten suhteen, vaikka tapaaminen lopulta toteutuisikin.

Jätä kommentti