REFRRER:path /

Nuori saudinainen yritti paeta – Bangkokin lentoasemalla häneltä viettiin passi ja pian odottaa pakotettu kotimatka, nainen väittää Twitterissä

18-vuotiaan naisen kerrotaan pakenevan järjestettyä avioliittioa. Nainen itse uskoo, että häntä uhkaa kuolema, jos hän palaa takaisin perheensä luokse.

Anu Kerttula

Nuori saudiarabialainen nainen on kertonut sosiaalisessa mediassa, että häneltä on viety passi ja häntä pidetään ”väkisin” Thaimaassa Bangkokin lentokentällä sijaitsevassa hotellissa.

18-vuotias Rahaf Mohammed al-Qunun kertoo, että häneltä vietiin passi heti sen jälkeen kun hän saapui Suvarnabhumin lentoasemalle Thaimaassa.

BBC:n kirjeenvaihtaja Jonathan Head kertoo al-Qununin olevan peloissaan ja hämmentynyt. al-Qunun on kertonut, että hänellä on Australian-viisumi.

BBC:n mukaan naisen passin vei saudidiplomaatti.

– En voi paeta lentoasemalta. Olen yrittänyt, mutta en pystynyt. Siellä on turvamies vartioimassa minua, nainen kirjoitti Twitterissä CNN:n mukaan.

Naisen Twitter-tilillä on myös video, jossa hän käy tutkimassa tilannetta lentokentällä. Uusimmassa videossa hän on lukittautunut hotellihuoneeseen ja asettanut oven eteen pöydän.

al-Qununin mukaan thaiviranomaiset eivät päästä häntä lähtemään lentoasemalta.

Ihmisoikeusjärjestö vetoaa naisen puolesta

Mediatietojen mukaan saudinainen oli pakomatkalla Kuwaitista. Hänen kerrotaan olleen matkalla Australiaan ja että hän pysähtyi Thaimaassa lennonvaihdon ajaksi.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch julkaisi kannanoton naisen puolesta.

Siinä järjestö kehottaa thaiviranomaisia keskeyttämään välittömästi suunnitelmat naisen karkottamiseksi. Järjestö muistuttaa, että nainen on kertonut pakenevansa kotiväkivaltaa ja että hän pelkää turvallisuutensa puolesta, jos hänet palautetaan väkisin Saudi-Arabiaan. Järjestö muistuttaa, että naiselle pitäisi antaa mahdollisuus hakea turvapaikkaa.

Järjestön Aasian alueen varajohtaja Phil Robertsonin mukaan yhdenkään maan ei tule rajoittaa 18-vuotiaan matkustamista. Robertson sanoi CNN:lle, että al-Qunun pelkää henkensä puolesta, jos hänet palautetaan Saudi-Arabiaan. Hänen mukaansa naista on pahoinpidelty henkisesti ja fyysisesti, koska hän on puolustanut itsenäisyyttään.

Nainen kertoo BBC:lle kieltäytyneensä tunnustamasta islamia.

”Olen sataprosenttisen varma, että he tappavat minut”

Thaimaan maahanmuuttoviraston johtaja Surachet Hakpal kertoi CNN:lle, että al-Qununia ei päästetty maahan tarvittavien dokumenttien puuttumisen takia. Hän kiisti, että thaiviranomaiset pitävät naista lentoasemalla ja korosti, että kyseessä on saudien sisäinen asia. Hakpalin mukaan al-Qunun yritti paeta järjestettyä avioliittoa.

Uutistoimisto AFP:lle puhunut al-Qunun kertoo perheensä muun muassa lukinneen hänet huoneeseensa kuudeksi kuukaudeksi hiustenleikkuun takia. Nainen on varma, että häntä odottaa vankila, jos hän palaa Saudi-Arabiaan.

– Olen sataprosenttisen varma, että he tappavat minut heti kun pääsen vankilasta, hän sanoi.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti