REFRRER:path /

Pääministeriksi kärkkyvä Ulf Kristersson uhosi: Ei mitään henkilökohtaista, mutta nyt Löfvenin on aika lähteä

Ruotsin vaalitulos tarjoaa harvinaisen kiikkerän asetelman. Suurimpana puolueena säilyneiden sosiaalidemokraattien puheenjohtajan, pääministeri Stefan Löfvenin asema käy kuitenkin vaikeaksi. Demarien loppukiri yllätti, ruotsidemokraatit ei saanut jytkyään.

Maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson aloittaa hallitustunnustelut heti maanantaiaamuna porvariallianssin puheenjohtajien kanssa.

Joonas Kuikka

Tukholma

Maltillisen kokoomuksen vaalivalvojaisissa Tukholman keskustassa oli sunnuntai-iltana varovainen tunnelma tuntikausia.

Ääntenlasku toi vaalitappion, mutta toisaalta illan edetessä pahimmat pelot väistyivät. Ruotsidemokraatit jäi taakse, vaikka sosiaalidemokraatit oli kaukana edellä.

Puolueen puheenjohtaja ja pääministeriksi pyrkivä Ulf Kristersson uskaltautui lavalle vasta aivan ääntenlaskun loppuhetkillä yli neljän tunnin odotuksen jälkeen.

– Nyt Stefan Löfvenin on aika lähteä. Tämä ei ole mitään henkilökohtaista mutta näin parlamentarismi toimii, Kristersson sanoi puheessaan ja sai runsaat suosionosoitukset väeltään.

Löfven taas ilmoitti vaalituloksen jälkeen aikovansa pysyä pääministerinä.

Blokit lähes yhtä suuria

Sosiaalidemokraattien punavihreä blokki näyttää saavan saman verran tai aavistuksen enemmän valtiopäiväpaikkoja kuin porvarien blokki. Siitä ei kuitenkaan ole apua, sillä Löfven ei saa valtiopäivien enemmistön tukea pääministerihaaveilleen.

Sen jälkeen puhemiehistö yrittää löytää pääministerin ja toimivan hallituksen. Tähän rooliin tarjoutuu Kristersson porvarialliansseineen

– Huomenna (maanantaina) Annie, Jan, Ebba ja minä kokoonnumme tavoitteena luoda Ruotsiin uusi hallitus, Kristersson sanoi.

Hän viittasi vaalivoiton saaneen keskustan Annie Lööfiin, liberaalien Jan Björklundiin ja kristillisdemokraattien Ebba Busch Thoriin.

”Löfven vai Åkesson?”

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson kysyi puheessaan, kuinka Kristersson aikoo luoda hallituksen pienemmällä blokillaan.

– Kysyttekö mukaan Stefan Löfvenin vai Jimmie Åkessonin, hän tiedusteli.

Kristersson sivuutti Åkessonin kädenojennuksen median edessä.

– Hän (Åkesson) puhuu paljon. Ei se toimi niin. Me emme puhu ruotsidemokraattien kanssa hallituksesta.

Kristersson myönsi kuitenkin itse, ettei hänen tehtävänsä hallituksen luomiseksi ole helppo. Ruotsin entinen pääministeri Carl Bildt ennakoi ennen äänestystuloksia Lännen Medialle, että Kristersson on todennäköisempi uusi pääministeri kuin Löfven.

Ruotsinsuomalainen maltillisten ehdokas pääsi lähelle valtiopäiviä

Kristiina Katajikko osallistui ensimmäisiin valtiopäivävaaleihinsa Tukholmassa. Sijoitus maltillisen kokoomuksen listalla ei kuitenkaan aivan riittänyt valtiopäiville.

– Puolueen toiseksi suurin paikka on ehdottomasti illan paras uutinen. Vuosi sitten näytti pahalta.

Katajikkoa harmittaa, että vaalikamppailun aikana maltillisiakin on syytetty rasismista. Hänen mukaansa maltilliset ei kannata rajojen sulkemista, mutta maahanmuuton pitää olla hallinnassa.

Åkessonin yhteistyön tarjousta ei kuitenkaan voi ottaa vakavasti.

– Meilä ei ole mitään sitä vastaan, jos ruotsidemokraatit haluaa tukea ehdotuksiamme. Yhteistyö on kuitenkin vahva sana, Katajikko toteaa.

Jytky juuttui piippuun

Ruotsidemokraatit eväsi Lännen Median pyynnön päästä seuraamaan puolueen vaalivalvojaisia.

Maahanmuuttoa suitsiva puolue joutui kuitenkin tyytymään odotettua pienempään vaalivoittoon. Se pysyi yhä kolmanneksi suurimpana, mutta vaikutusvalta blokkien ulkopuolella vaa’ankieliasemassa kasvoi selkeästi.

Äänestäneiden määrä oli Ruotsissa hyvä. Se kohosi peräti 84,5 prosenttiin.

FAKTA

Ruotsin vaalien tulos

Sosiaalidemokraatit 28,4%

Maltillinen kokoomus 19,8%

Ruotsidemokraatit 17,6%

Keskusta 8,6%

Vasemmisto 7,9%

Kristillisdemokraatit 6,4%

Liberaalit 5,5%

Ympäristöpuolue 4,3%

Äänikynnys 4%

Feministit 0,4%

Muut yhteensä 1%

Laskettuna oli muutamaa vaille kaikki alueet.

Jätä kommentti