REFRRER:path /

Panokset kovenevat suurvaltojen välisessä kiistassa: Yhdysvaltain uusin uhkaus Kiinalle voi johtaa täysimittaiseen kauppasotaan

Presidentti Donald Trump haluaa vahvistaa Yhdysvaltain valta-asemaa. Kiina reagoi vastatoimilla, ja seurauksista kärsivät kaikki. Suomessa kauppakiistan vaikutukset ovat jääneet toistaiseksi melko pieniksi, mutta pahempaa voi olla luvassa.

Yhdysvaltain Kiinan ja EU:n kanssa käymä kauppasota koskee muun muassa amerikkalaista autoteollisuutta, jota presidentti Donald Trump haluaa suojella. Kuvan uudet yhdysvaltalaisautot ovat valmiita myytäväksi.

Sinikka Pylkkänen

Yhdysvaltain kiinalaistuotteille kaavailemat uudet tuontitullit syventävät maiden välistä kauppakiistaa huolestuttavasti, sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton EU- ja kauppapolitiikan asiantuntija Saila Turtiainen.

Yhdysvallat julkisti keskiviikkona listauksen tuotteista, joille se suunnittelee 10 prosentin tullia. Tällä kertaa tullit kohdistuisivat kuluttajatuotteisiin, kuten kosmetiikkaan, laukkuihin ja paperiin. Uusi listaus on aiempia laajempi, sillä siinä mukana olevien tuotteiden tuonnin arvo on peräti 200 miljardia dollaria.

Turtiaisen mukaan tämä kertoo panosten kovenemisesta kauppakiistassa. Hän arvioi, että jos lista menee läpi ja lisäksi aiemmin esitetyt uhkaukset autoteollisuuden tuontirajoituksista toteutuvat, voidaan jo puhua täysimittaisesta kauppasodasta.

– Tästä on tullut kuin pokerin peluuta, jossa nostetaan koko ajan panoksia.

Turtiaisen mukaan ei ole kuitenkaan varmaa, että tuorein uhkaus toteutuu koko laajuudessaan. Yhdysvalloissa tyytymättömyys kasvaa, sillä Kiinan vastatoimet osuvat erityisesti maatalouteen, josta monet presidentti Donald Trumpin kannattajat saavat elantonsa. Trump ei voi olla vahva johtaja ilman omiensa tukea. Turtiainen arvioi, että kauppa on Trumpille lopulta vain väline, jolla hän pyrkii vahvistamaan Yhdysvaltain valta-asemaa.

– Esimerkiksi huoli tekijänoikeusrikkomuksista on toissijainen syy Kiinan vastaisiin toimiin.

Kiina puolestaan on kauppasodassa reaktiivinen osapuoli, joka ei halua kiistellä mutta ei ole toisaalta valmis ottamaan riittävästi vastuuta tekemisistään.

– Kiina haluaa olla kehittyvä maa, vaikka joillakin mittareilla se on jo maailman suurin talous.

Vaikuttaa EU-maihin

EU:lla taas on oma kiistansa Yhdysvaltain kanssa. Terästä ja alumiinia koskevat tullit ovat voimassa, ja tuontirajoitusten uhka leijuu autoteollisuuden yllä.

Niitäkin suurempi huolenaihe EU:ssa on kuitenkin suurvaltojen välisen kauppatasapainon horjuminen, sillä sen vaikutuksilta ei välty kukaan.

Fakta

Näin kauppakonflikti on kiristynyt

Teräs- ja alumiinitullit

Yhdysvaltain asettamat tullit teräkselle ja alumiinille koskevat useimpia maita. EU:ssa kyse on 6,4 miljardin euron viennistä. Suomessa tulleista on ollut haittaa yksittäisille yrityksille.

EU on asettanut Yhdysvalloille vastatulleja, jotka koskevat muun muassa farkkujen, moottoripyörien, viskin ja maissin tuontia.

Autoteollisuuden uhat

Yhdysvallat selvittää autoille, auton osille ja rekoille asetettavia tuontirajoituksia. Presidentti Trump on uhannut eurooppalaisia autoja 20 prosentin tullilla, jos EU ei luovu vastatulleistaan. Tiettävästi Euroopan komissio valmistelee jo uusia vastatoimia.

USA–Kiina-tuontitullit

Yhdysvaltain tuontitullit 818 kiinalaistuotteelle, joiden tuonnin arvo on 34 miljardia dollaria, astuivat voimaan 6. heinäkuuta. Vireillä on vastaavat tullit 16 miljardin tuonnille. Tullit koskevat pääosin teknologiaa, robotteja, teollisuuslaitteita ja autoja.

Vastatoimena Kiina asetti 6. heinäkuuta tullit 659 yhdysvaltalaistuotteelle, joiden tuonnin arvo on noin 30 miljardia dollaria. Tullit koskevat pääasiassa maataloustuotteita ja ajoneuvoja. Lisäksi noin 15 miljardin arvoiselle tuonnille on tulossa tulleja.

Uudet vastatoimet

Yhdysvallat suunnittelee tuontitulleja kiinalaisille kuluttajatuotteille, joiden tuonnin arvon on 200 miljardia dollaria. Julkinen kuuleminen tuotelistauksesta päättyy 30. elokuuta. Jos uhkaus toteutuu, tullit koskevat jo noin puolta kiinalaistuonnin arvosta.

Kiina ei voi vastata samalla mitalla, sillä sen vienti Yhdysvaltoihin on noin 130 miljardia dollaria.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti