REFRRER:path /

Ranskalaisen gastronomian huippunimi Paul Bocuse kuoli

Keittiön Charles de Gaulle ja gourmet'n paavi loi Nouvelle Cuisine -tyylin

STT, AFP

Pariisi

Legendaarinen ranskalaiskokki Paul Bocuse, 91, on kuollut. Bocuse menehtyi Parkinsonin tautiin. Gault-Millau -ravintolaopas nimesi Bocusen Vuosisadan kokiksi vuonna 1989. Samainen tunnustus tuli myös Yhdysvaltain kulinaristiselta instituutilta vuonna 2011.

– Monsieur Paul oli Ranska. Gourmet’n paavi on jättänyt meidät, tviittasi Ranskan sisäministeri Gerard Collomb.

– Hän oli yksi Ranskan gastronomian suurimmista hahmoista, keittiön Charles de Gaulle, ylisti puolestaan ranskalainen ruokakriitikko Francois Simon.

Bocuse oli Ranskan ainoa kokki, joka pystyi pitämään Michelinin ruokaraamatun kolmen tähden luokituksen yli neljän vuosikymmenen ajan. Bocusen Kaakkois-Ranskassa sijaitseva ravintola L’Auberge de Collonges au Mont D’Or sai kolmannen tähden vuonna 1965, eikä sen koomin ole joutunut siitä luopumaan.

Viini, ruoka ja naiset


Monsieur Paul – nimi jolla Bocuse tunnettiin kaikkialla – syntyi vuonna 1926 perheeseen, jossa oli kasvettu kokiksi aina vuodesta 1765 lähtien. Hän edusti ranskalaisen nautiskelijan arkkityyppiä: keskeistä elämässä oli rakkaus viiniin, ruokaan ja naisiin.

Bocuse oli taitava myös naissuhteissaan. Vaimonsa Raymonden lisäksi hänellä oli ainakin kaksi rakastajatarta.

– Rakastan naisia. Nykyisin me elämme niin pitkään, että elämää ei voi viettää vain yhden kanssa, Bocuse sanoi Daily Telegraph -lehden haastattelussa vuonna 2005.

Bouse tunnettiin kokkina niin uuden luojana kuin perinteen säilyttäjänäkin. Monet hänen tunnetuimmista ruuistaan säilyivät muuttumattomina vuosikymmeniä.

Yhdessä Gault-Millaun kanssa Bocuse tunnettiin myös Nouvelle Cuisine -tyylin luojana. Siinä menneiden vuosien raskaat ja paksut kastikkeet saivat väistyä erittäin tuoreiden raaka-aineiden ja tiukan estetiikan tieltä.

– Se oli todellinen vallankumous. He loivat konseptin, joka tuli täsmälleen oikealla hetkellä. Hetkellä, jolloin gastronomia oli vähän tylsää ja raskassoutuista paksuine kastikkeineen, ei seksikästä lainkaan, Simon kiteytti.

Vuonna 2007 yli 80 huippukokkia Ranskasta ja ympäri maailmaa kokoontui Ranskaan juhlimaan Bocusen 81. syntymäpäivää ja hänen gastronomista perintöään.

Jätä kommentti