REFRRER:path /

Rauhallinen Comey on uskottava vastustaja Trumpille

Uutisanalyysi: Trumpin erottama FBI-johtaja nousi avoimesti presidenttiä vastaan televisiohaastattelussa.

STT, MARIA ANNALA

Boston

Yhdysvaltojen liittovaltion poliisin FBI:n entinen johtaja James Comey vaikutti maanantaina olevan voitolla tahtojen taistelussaan presidentti Donald Trumpia vastaan. Comey pysyi kylmän rauhallisena hyökätessään Trumpia vastaan ABC-televisiokanavan haastattelussa, jossa hän markkinoi tiistaina ilmestyviä muistelmiaan. Hän sanoi Trumpin olevan epäpätevä presidentiksi tämän moraalittomuuden vuoksi, mutta kutsui samassa yhteydessä presidenttiä keskimääräistä älykkäämmäksi.

Comey sanoi pitävänsä epätodennäköisenä mutta mahdollisena, että venäläisillä on hallussaan kiusallista materiaalia, jolla he voivat kiristää Trumpia. Hän pahoitteli samaan hengenvetoon, ettei koe voivansa kiistää täydellä varmuudella kiristyksen mahdollisuutta.

Trump hyökkäsi Comeyta vastaan Twitterissä muun muassa kutsumalla tätä limanuljaskaksi ja syyttämällä tätä oman edun tavoittelusta. Hän tviittasi myös, ettei Comey ole älykäs ja että tämä jää historiaan FBI:n huonoimpana johtajana.

Sekä Trumpia että Comeyta on syytetty liian suureen egoon kompastumisesta, mutta heidän tyylinsä nokitella toisilleen olivat silmiinpistävän erilaiset. Comey pidättäytyi haukkumanimien käytöstä ja Trumpin motiivien arvailusta, vaikka vertasikin tätä mafiapomoon ja sanoi presidentin kohtelevan naisia kuin lihapaloja.

Testi uskottavuudesta

Comeyn muistiinpanot Trumpin kanssa käymistään keskusteluista ennen hänen erottamistaan ovat herättäneet epäilyksiä, että Trump saattoi syyllistyä oikeuden häiritsemiseen sekä keskusteluiden aikana että erottaessaan Comeyn. Trump kiistää jyrkästi muistiinpanojen todenperäisyyden, ja keskustelujen sisällöstä on vain FBI:n ex-johtajan sana Trumpin sanaa vastaan.

Comeyn maanantainen haastattelu oli ensimmäinen, jonka hän on antanut tiedotusvälineille potkujensa jälkeen. Siksi se oli olennainen testi hänen uskottavuutensa kannalta.

Comey pärjäsi tulikokeessa hyvin. Hän rakensi johdonmukaisesti Trumpista kuvaa sarjavalehtelijana ja itsestään vaikeaan tilanteeseen joutuneena kunniallisena miehenä.

ABC:n toimittaja nosti kissan pöydälle ja huomautti, että Trump on syyttänyt Comeyta valehtelijaksi.

– Mitä minä voin siihen sanoa? Ihmisten täytyy tehdä itse omat johtopäätöksensä, Comey totesi tyynesti.

Moni Trumpin vastustaja toivoo, että Comeyn muistiinpanot ja lausunnot johtaisivat Trumpin viraltapanoon. Comey itse korosti haastattelussa, ettei toivo Trumpille viraltapanoa, vaan tappiota seuraavissa presidentinvaaleissa.

Hänen mielestään amerikkalaisilla on moraalinen velvollisuus osoittaa vaaliuurnilla, että Trump ei edusta heidän arvojaan.

– (Jos Trump pantaisiin viralta), kansalaiset pääsisivät kuin koira veräjästä.

Jätä kommentti