REFRRER:path /

Ruotsi ei enää syytä Assangea

epa05974922 Wikileaks founder Julian Assange speaks to reporters on the balcony of the Ecuadorian Embassy in London, Britain, 19 May 2017. According to a statement by the Swedish prosecutor's office on 19 May 2017, Sweden has dropped a rape probe against WikiLeaks founder Assange. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

STT, AFP, TT

Tukholma/Lontoo

Ruotsin syyttäjän päätöksessä lopettaa tietovuotaja Julian Assangen väitettyjen seksuaalirikosten tutkinta ei oteta kantaa hänen syyllisyyteensä tai syyttömyyteensä. Syyttäjä Marianne Nyn mukaan edellytyksiä viedä tutkintaa eteenpäin ei enää ole.

Wikileaks-sivuston perustaja Assange on pakoillut virkavaltaa Ecuadorin suurlähetystössä Lontoossa vuodesta 2012. Britannian viranomaiset kertoivat pidättävänsä Assangen ehdonalaissääntöjen rikkomisesta, jos hän poistuu suurlähetystöstä: Assangen olisi pitänyt ilmoittautua poliisille kesäkuussa 2012.

Ruotsissa Assangea raiskauksesta syyttänyt nainen on järkyttynyt tutkinnan lopettamisesta.

– On skandaali, että raiskaaja voi päästä pakoon oikeutta ja siten välttää tuomioistuimen, sanoi naista edustava lakimies lausunnossaan.


Twitterissä Assange kirjoitti, ettei anna anteeksi eikä unohda.

– Olen ollut seitsemän vuotta eristettynä ilman syytettä, ja samaan aikaan lapseni ovat kasvaneet ja nimeäni on solvattu.

Osa Assangen seksuaalirikosepäilyistä on vanhentunut, mutta raiskausepäily olisi vanhentunut vasta vuonna 2020.

Syyttäjä Ny muistutti, että jos Assange palaa Ruotsiin ennen raiskausepäilyn vanhenemista, esitutkinta voidaan aloittaa uudelleen.

Ecuadorin ulkoministeri vaati Britanniaa takaamaan Assangelle turvallisen poispääsyn Britanniasta.

Wikileaks-sivusto vuoti 2010 julkisuuteen Yhdysvaltain armeijan ja ulkoasiainhallinnon salaisia asiakirjoja. Assange on pelännyt, että antautuminen ruotsalaisviranomaisille voisi merkitä hänen luovuttamistaan Yhdysvaltoihin ja asettamistaan syytteeseen tietovuodosta.

Jätä kommentti