REFRRER:path /

Saksan hallituksessa kiistellään turvapaikanhakijoista – sisäministeri käännyttäisi perusteettomat hakijat jo rajalla

Baijerin kristillisdemokraatteja edustava Horst Seehofer tiukentaisi Saksan pakolaispolitiikkaa.

Keväällä 2016 Saksan Halberstadtiin avattiin uusi vastaanottokeskus.

Visa Noronen

Berliini

Saksan hallituksen sisällä käytävä kädenvääntö turvapaikanhakijoiden käännytyksistä on muuttunut julkiseksi.

Saksan pakolaisasioista vastaavan sisäministerin Horst Seehoferin oli tarkoitus julkistaa tällä viikolla 63-kohtainen ohjelma, jonka mukaan Saksan pakolaispolitiikkaa olisi tiukennettu. Seehoferin täytyi kuitenkin peruuttaa ohjelmansa julkistus liittokansleri Angela Merkelin vastustuksen takia.

Baijerin kristillisdemokraatteja edustava Seehofer on tunnettu tiukkalinjaisuudestaan. Aloittaessaan nykyisessä hallituksessa hän ilmoitti, ettei hänen mielestään islam kuulu Saksaan.

Suurin erimielisyys Saksan hallituksen sisällä koskee turvallisista maista Saksaan saapuvien turvapaikanhakijoiden käännytyksiä. Seehoferin kaavailujen mukaan nämä hakijat käännytettäisiin heti jo rajalla.


Merkel taas vaatii pakolaiskysymysten ratkaisemista yhdessä muiden EU-maiden kanssa sen sijaan, että Saksa tekee yksin ratkaisuja. Merkel perustelee linjaansa sillä, että välittömät rajakäännytykset ovat lain kannalta hankalia, toimeenpano vaikeaa ja Saksan yksipuoliset toimet voivat tuoda suuria ongelmia muihin EU-maille.

Sormenjäljet rekisterissä

Nykyisin maahan saapuneet voivat jättää hakemuksen turvapaikasta Saksassa, ja vasta myöhemmin hakemusta käsiteltäessä tarkastetaan, onko henkilö hakenut jo aiemmin toisesta EU-maasta turvapaikkaa.

EU-maihin laittomasti saapuvien sormenjäljet tallennetaan EU:n Eurodac-sormenjälkirekisteriin. Tämä antaa mahdollisuuden selvittää, onko Saksaan saapunut jo hakenut turvapaikkaa toisesta EU-maasta.

Keskustelu pakolaispolitiikasta on julkisen riidan myötä ryöpsähtänyt käyntiin koko kristillisdemokraattisen ryhmän sisällä, johon sekä Merkel että Seehofer kuuluvat.

Seehoferin takana on hänen baijerilainen kristillisdemokraattien CSU-puolueensa. Baijerissa pidetään osavaltiovaalit tänä syksynä, ja oikeistopopulistipuolue AfD on perinteisiä arvoja kunnioittavassa Baijerissa syönyt reippaasti kristillisdemokraattien kannatusta.

Vielä vuosikymmen sitten yli puolet baijerilaisesta tuki kristillisdemokraatteja. Nyt mielipidekyselyt näyttävät kristillisdemokraateille reilun 40 prosentin kannatusta ja AfD:lle reilun 10 prosentin kannatusta.

Seehoferilla on tukijoita myös kristillisdemokraateissa Baijerin ulkopuolella. Monet tukijoista ovat turhautuneita siihen, että EU ei ole saanut Merkelin tavoittelemaa ratkaisua aikaan.

Enemmistö kannattaa rajakäännytyksiä

Sekä Merkel että Seehofer hakevat nyt ymmärrystä kannoilleen myös Itävallasta, jonka turvapaikkapolitiikan tiukkalinjaisuudesta tunnetun liittokanslerin Sebastian Kurzin kumpikin on tavannut tällä viikolla.

Merkel oli yhteisessä lehdistötilaisuudessa selvästi huojentunut, kun Kurz tuki Merkelin aikaisempia vaatimuksia EU:n rajavalvontavirasto Frontexin vahvistamista antamalla sille lisää rahoitusta, henkilökuntaa ja laajentamalla sen toimivaltuuksia.

Hieman yli puolet saksalaisesta kannattaa ehdotusta, jonka mukaan turvapaikanhakijat käännytettäisiin rajalla, jos he saapuvat Saksaan turvallisesta kolmannesta maasta.

Fakta

Eurodac

Jokaiselta yli 14-vuotiaalta, joka jää kiinni laittomasta rajanylityksestä EU:ssa, Norjassa, Islannissa, Sveitsissä tai Liechtensteinissa, otetaan sormenjäljet, ja ne toimitetaan Eurodac-sormenjälkitietokantaan.

Eurodaciin tallennetaan vain sormenjälki ja tieto sukupuolesta, ei esimerkiksi nimeä tai valokuvaa.

Sormenjäljet pidetään tietokannassa 18 kuukautta. Sen jälkeen ne poistetaan.

Eurodac-tietokantaa hoitaa Euroopan unionin virasto Eu-LISA.

Jos maahantullut hakee turvapaikkaa EU-maasta tai sen kumppanimaasta, rekisteristä tarkistetaan, onko siellä ennestään hakijan sormenjälkiä. Jos sormenjäljet löytyvät rekisteristä, EU-maalla on periaatteessa mahdollisuus palauttaa turvapaikanhakija maahan, jossa ensimmäiset sormenjäljet on otettu.

Myös poliisi voi tarkastaa tietoja Eurodacista, jos henkilöä epäillään vakavista rikoksista, esimerkiksi terrori-iskuista.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti