REFRRER:path /

Sessionsin seuraaja Trumpin näköinen valinta

Whitaker on mies, joka on valmis romuttamaan koko Yhdysvaltain oikeusvaltioperiaatteen

SHAWN THEW
Erikoissyyttäjä Robert Muellerin (kuvassa) Venäjä-tutkintaa voimakkaasti kritisoineen Whitakerin nostaminen virkaa tekeväksi oikeusministeriksi antaa asiantuntijoiden mukaan todistusaineistoa sille, että Trump on pyrkinyt sekaantumaan häntä koskeviin liittovaltion tutkimuksiin..

STT, MARIA ANNALA, MIKA-MATTI TASKINEN

Boston

Oikeusministeri Jeff Sessionsin korvaaminen Matthew Whitakerilla aiheuttanee runsaasti kuohuntaa Yhdysvalloissa, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak. Hänen mukaansa yllätys ei ollut presidentti Donald Trumpin epäsuosioon joutuneen Sessionsin lähtö vaan erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkintaa kritisoineen Whitakerin nostaminen virkaa tekeväksi oikeusministeriksi.

– Yllätys on, ettei tätä edes yritetä peitellä. Tämä tekee luultavasti enemmän hallaa presidentti Trumpille, koska se antaa todistusaineistoa sille, että Trump on pyrkinyt sekaantumaan häntä koskeviin liittovaltion tutkimuksiin.

Whitaker on kirjoittanut CNN:llä julkaistussa mielipidekirjoituksessa, ettei Muellerin pitäisi penkoa Trumpin tai hänen perheensä raha-asioita. Lisäksi Whitaker on kritisoinut esimerkiksi yli 200 vuotta vanhaa lainsäädännön periaatetta, jonka nojalla Yhdysvaltain korkeimmalla oikeudella on valta kumota perustuslain vastaisia lakiesityksiä.

– Hän on mies, joka on valmis romuttamaan koko Yhdysvaltain periaatteen oikeusvaltiosta, Salonius-Pasternak sanoo.

Sessionsin eronpyyntö heti välivaalien jälkeen oli sekin Salonius-Pasternakin mukaan Trumpille eräänlainen pakkorako. Ennen vaaleja se olisi aiheuttanut liikaa kuohuntaa. Edustajainhuoneen kokoonpano kuitenkin näyttää Venäjä-tutkinnan kannalta huolestuttavalta, ja Trumpin oli toimittava.

– Trump varmaan tajusi, että kun demokraateilla on edustajainhuoneen enemmistö, heidän kykynsä suojata Muellerin selvitystä vain vahvistuu. Kun vaalitulokset olivat selvät, tuli kiire.

Mueller-tutkinta liipaisimella?

Virkaa tekevälle oikeusministerille on varmasti käsikirjoitettu rooli myös Venäjä-tutkinnassa.

Washington Postin aiemmin aiheesta haastattelema Georgetownin yliopiston professori Louis Seidman sanoo, että kuka hyvänsä Venäjä-tutkintaa valvookin, tällä on valta vaatia Muelleriltä perusteluita mille tahansa tutkintaan tai syytteiden nostamiseen liittyvälle askelelle ja kieltää tätä ottamasta kyseistä askelta, jos pitää sitä sopimattomana tai aiheettomana.

Salonius-Pasternak ei ole vakuuttunut, että Whitakerilla olisi näin laajat toimivaltuudet Muellerin tutkinnassa, mutta uskoo, että hänen nimittämisensä sekoittaa pakkaa.

– Valkoinen talo voisi alkaa riidellä Whitakerin toimivaltuuksista, mikä veisi prosessin tuomioistuimiin sekä hidastaisi ja politisoisi Venäjä-tutkintaa entisestään.

Robert Mueller on viime kuukaudet noudattanut oikeusministeriön kirjoittamatonta sääntöä ja pidättäytynyt tekemästä vaalien alla mitään, mikä aiheuttaisi isoja uutisotsikoita. Tarkoituksena on välttää vaikuttamasta vaalitulokseen.

Tutkinta on kuitenkin jatkunut ja edennyt, ja on mahdollista, että Mueller on jo lähes valmis viemään sen päätökseen.

Kun tutkinta valmistuu, Mueller toimittaa sen tuloksista raportin oikeusministeriöön, jossa tutkinnan valvoja päättää, mitä sille sen jälkeen tapahtuu.

Edustajainhuoneen demokraattiryhmän puheenjohtaja Nancy Pelosi vaati Sessionsin erosta kuultuaan Twitterissä Whitakeria jääväämään itsensä Venäjä-tutkinnan valvonnasta. Vaikuttaa kuitenkin äärimmäisen epätodennäköiseltä, että tämä tekisi niin.

Jos oikeusministeriö onnistuisi hautaamaan Muellerin raportin, olisi demokraattien vallassa olevalla edustajainhuoneen tiedustelukomitealla mahdollisuus oikeusteitse vaatia raporttia nähtäväkseen.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti