REFRRER:path /

Suomessa mitattu radioaktiivinen aine liittyy ydinonnettomuusepäilyyn

Huolestuttavaa, että tästä ei ole ilmoitettu

STT, JOHANNA LATVALA

Pariisi

Ranskan ydinturvallisuustutkimuslaitos (IRSN) epäilee, että Venäjällä tai Kazakstanissa olisi tapahtunut ydinonnettomuus syyskuussa, kertoi uutistoimisto Reuters perjantaina. Niin Suomessa kuin muualla Euroopassa havaittiin ilmanäytteissä radioaktiivista ruteniumia lokakuun alkupuolella. Havaintojen uskotaan liittyvän epäiltyyn ydinonnettomuuteen.

Suomen Säteilyturvakeskuksen (STUK) laboratorionjohtaja Maarit Muikku painottaa, ettei rutenium ole vaikuttanut ihmisten terveyteen tai ympäristöön Suomessa. Sitä ei ole myöskään havaittu enää lokakuun alun jälkeen.

– Euroopassa mitatut määrät ovat olleet niin pieniä, että niistä ei aiheudu terveydellistä haittaa. Tilannetta päästöpaikan lähellä on vaikeaa sanoa, koska emme tiedä, missä paikka on ja kuinka paljon ainetta on päässyt ilmaan.

IRSN:n laskujen mukaan saman mittaluokan onnettomuus olisi aiheuttanut suojelutoimenpiteitä Ranskassa. Muikun mukaan myös Suomessa olisi ryhdytty toimenpiteisiin, jos Ranskan laskut pitävät paikkansa ja vastaava onnettomuus olisi tapahtunut Suomessa.


– Mutta päästön suuruus on vain arvio, ja tämä spekulaatiota.

Säädökset velvoittavat ilmoittamaan onnettomuudesta

Rutenium on metalleihin kuuluva aine, jota käytetään esimerkiksi ihosyöpien ja silmän syöpien hoitoon. IRSN pitää todennäköisenä, että onnettomuus on sattunut ydinpolttoainetta käsittelevässä laitoksessa tai keskuksessa, jossa käsitellään radioaktiivisia lääkeaineita.

Muikku ei halua spekuloida päästöjen alkuperällä, mutta myös Suomessa Ilmatieteen laitoksen kanssa tehdyt laskelmat viittaavat Uralin eteläpuolelle. Hän kuitenkin painottaa, että laskuissa on hyvin paljon epävarmuutta.

Muikkua ihmetyttää, että mikään valtio ole tehnyt ilmoitusta onnettomuudesta. Kansainväliset säädökset velvoittavat kertomaan onnettomuuksista kansalliselle viranomaiselle, joka tiedottaa asiasta kansainvälisellä tasolla.

– Tavallaan tämä on huolestuttavaa, että tapahtumasta ei ole ilmoitettu siellä, missä se on tapahtunut. Tai ainakin ilmoittamisketju on katkennut jossain välissä.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti