REFRRER:path /

Theresa May tarvitsee lisää aikaa brexit-neuvotteluihin – Meidän kaikkien täytyy nyt pitää hermomme kurissa

Britannian pääministeri Theresa May lähti tiistaina virka-asunnoltaan puhumaan parlamenttiin.

Lea Peuhkuri, Reuters

Britannian pääministeri Theresa May sanoi tiistaina maan parlamentissa, että hän uskoo saavuttavansa brexit-sopimuksen, jota parlamentti voi tukea.

May esikuntineen käy yhä neuvotteluja EU:n kanssa.

– Neuvottelut ovat nyt kriittisessä vaiheessa. Meidän kaikkien täytyy nyt pitää hermomme kurissa, jotta saamme tehtyä muutokset, joita alahuone vaatii, ja lähdettyä EU:sta ajallaan, May sanoi parlamentissa Reutersin mukaan.

– Me tarvitsemme nyt aikaa, jotta saamme kaiken valmiiksi.

Britannian on määrä erota EU:sta 29. maaliskuuta.

Jos sopimusta ei saada aikaan 26. helmikuuta mennessä, parlamentti saa eteensä ei-sitovia äänestyksiä brexit-vaihtoehdoista seuraavana päivänä. Asiasta uutisoi BBC.

Viimeinen parlamentin äänestys siitä, eroaako Britannia todellakin EU:sta 29. maaliskuuta, voidaan pitää vasta maaliskuussa.

May ilmoitti, että hän haluaa kaikkien puolueiden edustajat tukemaan brexit-sopimusta, jonka hän aikoo saada vielä aikaan. Britanniassa täytyy vielä säätää lakeja brexitin valmistelemiseksi.

Britannian parlamentti torjui Mayn neuvotteleman erosopimuksen viime kuussa. Erityisesti hankausta aiheutti niin sanottu backstop-järjestely, joka estäisi rajamuodollisuudet Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajalla.

Parlamentti lähetti Mayn takaisin neuvotteluihin EU:n kanssa, jotta backstopia voitaisiin muuttaa.

EU on sanonut, että se ei neuvottele erosopimusta uudelleen. EU on tosin ollut valmis muuttamaan poliittista julkilausumaa, joka määrittelee EU:n ja Britannian tulevan suhteen.

May kertoi hallitukselleen aiemmin tiistaina, että muokattua erosopimusta ei vielä tällä viikolla viedä parlamentin äänestettäväksi, koska neuvottelut vaativat vielä lisää aikaa.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti