REFRRER:path /

Trump varoitti Pohjois-Koreaa aliarvioimasta USA:ta – yritti tehdä yllätysvierailun Koreat erottaval

Trumpin puhe voi provosoida Pohjois-Koreaa, arvioivat asiantuntijat

KIM HEE-CHUL
Etelä-Korealainen protestoija spreijasi Trumpin patsaan.

STT, AFP

Peking

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on saapunut Kiinaan, missä hän tapaa maan presidentin Xi Jinpingin. Presidentit keskustelevat todennäköisesti niin Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasuhteista kuin Pohjois-Koreankin tilanteesta. Kiina on Pohjois-Korean tärkein tukija, ja Trump todennäköisesti yrittää saada Kiinalta tukea Pohjois-Korean vastaisille pakotteille.

Trump saapui Kiinaan Etelä-Koreasta, missä hän piti puheen Etelä-Korean parlamentissa ensimmäisenä Yhdysvaltain presidenttinä 24 vuoteen. Puheessaan Trump varoitti Pohjois-Koreaa aliarvioimasta Yhdysvaltoja ja kehotti Pohjois-Korean johtajaa Kim Jong-unia luopumaan ydinaseohjelmasta.

Trump myös vaati kansainvälistä yhteisöä, eritoten Kiinaa ja Venäjää, toimiin Pohjois-Korean suitsimiseksi.

–  Ette voi tukea, varustaa tai hyväksyä, Trump sanoi ja vaati Kiinaa ja Venäjää ottamaan Pohjois-Korean vastaiset YK-pakotteet täysimittaisina käyttöön, vähentämään diplomaattisiteitä ja katkaisemaan kaikki kauppasiteet Pohjois-Korean kanssa.


Trump sanoi, ettei Yhdysvallat anna uhkailla tai kiristää itseään tai liittolaisiaan. Yhdysvallat ei Trumpin mukaan myöskään hyväksy kaupunkiensa uhkailua tuhoamisella.

Eilen Trump kuvaili Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten ”edistyneen paljon” Pohjois-Korean suhteen, mutta sanoi Yhdysvaltojen olevan tarpeen tullen valmis käyttämään kaikkea sotilaallista voimaansa.

Kovia sanakäänteitä

Puheessaan Trump kertoi lähettävänsä suoran viestin Kim Jong-unille, jonka hallinnan aikana Pohjois-Korean aseteknologia on kehittynyt huomattavasti.

–  Hankkimasi aseet eivät suojaa sinua yhtään enempää. Aseet saavat hallituksesi suureen vaaraan, Trump jylisi.

Trump kuvaili puheessaan Pohjois-Korean hallintoa muun muassa ”kultiksi” ja ”julmaksi diktatuuriksi”.

–  Pohjois-Korea ei ole se paratiisi, jonka isoisäsi kuvitteli mielessään. Se on helvetti, jota ei ansaitse kukaan.

–  Huolimatta kaikista rikoksista, joita olette tehneet Jumalaa ja ihmisiä vastaan, me tarjoamme polun kohti paljon parempaa tulevaisuutta, Trump jatkoi.

Paremman tulevaisuuden ehtona on, että Pohjois-Korean johto luopuu ydinohjelmastaan.

”Kuulosti loikkarin tiedotustilaisuudelta”

Trumpin oli myös määrä tehdä yllätysvierailu Koreat erottavalle rajalle, mutta käynti peruuntui huonon sään takia. Valkoisen talon mukaan Trump oli asiasta ”melko turhautunut”.

Etelä-Korean parlamentissa pitämässään puheessaan Trump kuvaili demilitarisoitua vyöhykettä ”rajaksi, joka erottaa alistetut ja vapaat” sekä alueeksi, missä ”kukoistus päättyy ja vankilavaltio Pohjois-Korea valitettavasti alkaa”.

Asiantuntijat arvioivat, että Trumpin puhe voi provosoida Pohjois-Koreaa, joka suhtautuu erityisen herkästi sen johtajista esitettyyn kritiikkiin.

– Hänen (Trumpin) välittämänsä viesti oli, ettei Yhdysvallat aloita keskusteluja Pohjois-Korean ehdoilla, sanoo Go Myong-hyun eteläkorealaisesta politiikan tutkimuslaitoksesta.

Yang Moo-jin Soulin yliopiston Pohjois-Korean tutkimuslaitokselta puolestaan kertoo olevansa ”erittäin pettynyt”.

–  Ensimmäinen puolikas (puheesta) kuulosti pohjoiskorealaisen loikkarin pitämältä tiedotustilaisuudelta.

Syytöksistä kehuihin

Trump kehui Etelä-Koreassa vieraillessaan Kiinan presidenttiä Xi Jinpingiä ja sanoi tämän olleen ”hyvin, hyvin avulias” Pohjois-Korean suhteen.

Vaalikampanjassaan Trump syytti Kiinaa Yhdysvaltain talousongelmista mutta on sittemmin kehunut Kiinan presidenttiä Xi Jinpingiä hyväksi kumppaniksi.

Pohjois-Korean tilanteen lisäksi myös Kiinan ja Yhdysvaltain kauppasuhteiden odotetaan olevan Trumpin ja Xin tapaamisen aiheena. Kauppasuhteiden edistämistä haittaa Trumpin ensimmäisenä virkapäivänään tekemä päätös, jolla hän veti Yhdysvallat pois Tyynenmeren alueen kauppasopimuksesta TPP:stä.

Kiinan apulaisulkoministeri Zheng Zeguang sanoi aiemmin, että Trumpin vierailulla on erityistä painoarvoa ja hän vannoi, että siitä tulee historiallinen.

Trump on parhaillaan ensimmäisellä virallisella vierailullaan Aasiassa. Matka kestää liki pari viikkoa. Trump aloitti vierailunsa Japanista, mistä hän matkusti Etelä-Koreaan ja edelleen Kiinaan. Lisäksi Trump vierailee vielä Vietnamissa ja Filippiineillä.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti