REFRRER:path /

Trumpin hallinnon ylle lankesi varjo vuosiksi

FBI teki harvinaislaatuisen paljastuksen, kun se kertoi tutkivansa Trumpin kampanjaväen Venäjä-kytköksiä

STT, MARIA ANNALA

Boston

Yhdysvaltojen liittovaltion poliisin FBI:n johtaja James Comey teki maanantaina harvinaislaatuisen paljastuksen, kun hän kertoi FBI:n tutkivan presidentti Donald Trumpin kampanjaväen Venäjä-kytköksiä. FBI ei juuri koskaan myönnä julkisesti keskeneräisten tutkimusten olemassaoloa.

Edustajainhuoneen tiedustelukomitean edessä todistanut Comey perusteli paljastustaan sanomalla, että keskeneräisestä tutkimuksesta kertominen on joissain harvinaislaatuisissa tapauksissa tarpeen, kun yleinen etu sitä vaatii.

Yhdysvaltalaismedia oli kirjoittanut tutkimuksesta jo aikaisemmin, mutta jutut olivat perustuneet nimettömiin lähteisiin. Comeyn lausunto antoi asialle aivan erilaisen painoarvon. Se vei myös pohjan Trumpin yrityksiltä leimata tiedot tutkimuksesta valeuutisiksi.

Valkoinen talo joutuikin myöntämään FBI:n tutkimuksen olevan todellinen. Tiedottaja Sean Spicer korosti Valkoisen talon päivittäisessä lehdistötilaisuudessa, että asian tutkiminen ei tarkoita, että siitä olisi todisteita.


New York Timesin

mukaan FBI:n vastavakoilututkimukset voivat kestää vuosikausia. Epäilyksen varjo saattaa siis roikkua Trumpin hallinnon yllä pitkään.

Ei todisteita salakuuntelusta

Comey antoi Trumpille toisenkin iskun, kun hän todisti edustajainhuoneen tiedustelukomitean edessä, ettei presidentin esittämille salakuunteluväitteille ole todisteita.

–  Kaikella kunnioituksella presidentin tviiteille, jotka koskevat aiemman hallinnon väitettyä salakuuntelua, minulla ei ole tietoa, joka tukisi noita tviittejä, Comey muotoili sanansa.

Comey täydensi Yhdysvaltain oikeusministeriön pyytäneen kertomaan niin ikään, että sillä ei ole näyttöä salakuuntelusta. Kansallisen turvallisuuden viraston NSA:n johtaja Mike Rogers torjui puolestaan väitteen, että Britannian tiedusteluelin GCHQ olisi jotenkin sotkeutunut asiaan.

FBI:n ja NSA:n johtajien lausunnot ovat tähän asti vahvimmat korkea-arvoisten viranomaisten julkiset lausunnot, jotka torjuvat Trumpin erikoiset syytökset edeltäjäänsä kohtaan.

Maaliskuun alussa Trump väitti Twitterissä presidentti Barack Obaman salakuunnelleen Trumpin pilvenpiirtäjää Trump Toweria lokakuussa vaalien alla. Trump ei esittänyt väitteidensä tueksi mitään todisteita. Pilvenpiirtäjä toimii myös Trumpin yrityksen pääkonttorina.

–  Tämä on Nixonia/Watergatea. Paha (tai sairas) jätkä! Trump vuodatti tuolloin Twitterissä.

Republikaanit keskittyivät vuotoihin

Valkoinen talo ja kongressin republikaanit yrittivät pitkin päivää viedä huomion pois presidentille epäedullisista uutisista. He korostivat, että edustajainhuoneen tiedustelukomitean tutkimuksissa keskeistä on selvittää, kuka tai ketkä ovat vuotaneet toimittajille salaisia tietoja Valkoisesta talosta.

Edustajainhuoneen tiedustelukomitean tutkimuksen pääkysymys on, pyrkikö Venäjä vaikuttamaan Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin viime vuonna. Rönsyilevä tutkimus kattaa kuitenkin muun muassa Trumpin kampanjaväen Venäjä-kytkökset, Trumpin Obamaan kohdistamat salakuuntelusyytökset ja Valkoisesta talosta virtaavat tietovuodot.

Jätä kommentti