REFRRER:path /

Luonto

Luonto-aiheessa kerromme luontoon liittyvistä asioista monipuolisesti. Kainuun luonnonmaisemaa värittävät metsät, vesistöt, vaarat ja suot. Metsistämme löytyy valtava määrä erilaisia luonnonantimia, kuten marjoja, riistaa ja kalaa. Kainuulaiseen luontoon kuuluvat oleellisesti myös suurpedot.

« »

Turistien suosima Bali julisti jätehätätilan roskaisille rannoilleen

Puhdistusoperaation huippuhetkinä kaatopaikalle kärrättiin sata tonnia muovijätettä päivässä

STT, AFP

Kuta

Indonesian Balilla moni lomalaisten suosima paratiisiranta on saanut kiusallisen kuorrutteen.

Muovisia pillejä, pikaruokapakkauksia ja pusseja lojuu auringonpalvojien seassa, ja aaltoja jahtaavat surffarit joutuvat väistelemään vastaan kelluvaa jätettä.

–  Ei täällä mielellään ui. Näen rannalla paljon jätettä joka päivä. Se tulee mereltä ja on kamalaa, kuvailee Balille Itävallasta matkannut Vanessa Moonshine.

Maihin huuhtoutuvat roskat ovat niin suuri ongelma sekä ympäristölle että Balille tärkeälle turismille, että saari on julistanut ”jätehätätilan” roskaisimmille rannoilleen. Ongelma-alueella sijaitsevat turistien suosimat Jimbaranin, Kutan ja Seminyakin rannat.


Marraskuussa alkaneen tehopuhdistuksen aikana Balin rannoilta on poistettu satoja tonneja mereltä ja joista huuhtoutunutta jätettä. Operaation huippuhetkinä rannoilla rehki 700 puhdistajaa ja 35 rekkaa rahtasi kaatopaikalle sata tonnia jätettä päivässä. Sekään ei riitä pitämään rantahiekkaa puhtaana.

–  Univormupukuiset ihmiset keräsivät roskaa rannoilla, mutta seuraavana päivänä tilanne oli ennallaan, sanoo saksalainen Claus Dignas.

–  Kukaan ei halua istua rantatuolissa ja katsella kaikkea tätä roskaa.

Jäteongelma on pahimmillaan monsuunikaudella, kun tuuli ja sateet kuljettavat jätettä pitkienkin matkojen takaa.

Indonesiasta päätyy roskaa mereen yli miljoona tonnia vuodessa

Yli 17  000 saaresta muodostuva Indonesia on Kiinan jälkeen maailman toiseksi suurin merijätteen tuottaja. Indonesiasta päätyy meriin noin 1,29 miljoonaa tonnia jätettä vuodessa.

Vesistöihin päätyvä muovi on ollut Indonesiassa ongelma jo vuosia, ja tilanne pahenee koko ajan. Muovi tukkii vesiväyliä kaupungeissa ja pahentaa tulvia. Vesieläimet loukkaantuvat ja kuolevat nieltyään muovia tai jäätyään roskien vangiksi.

Lautasille päätyvien kalojen nielemä mikromuovi voi siirtyä myös ihmiseen ja lisätä esimerkiksi syöpäriskiä, sanoo Balin Udayanan yliopiston tutkija I Gede Hendrawan.

Hänen mukaansa paikalliset ja turistit kantavat jaetun vastuun roskaamisesta.

–  Balin hallinnon pitää lisätä varoja valistustyöhön, jotta ihmiset pitäisivät huolta vesistöistä. Keskushallinnon pitäisi myös lisätä kampanjointia muovijätettä vastaan ja kieltää ilmaiset muovipussit kaupoista.

Indonesia on sitoutunut YK-sopimuksella vähentämään muovijätteen määrää 70 prosenttia vuoteen 2025 mennessä. Maa on luvannut kehittää kierrätystä, lisätä valistus- ja siivouskampanjoita sekä vähentää muovin käyttöä.

Haaste on suuri 250 miljoonan asukkaan maassa, jossa jätteenkäsittelyjärjestelmä on vielä kehittymässä.

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »