REFRRER:path /

Ukraina

Tälle aihesivulle kootaan uutiset Ukrainan ja Venäjän välisestä konfliktista. Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa tapahtui vallankumous, jossa oppositioryhmät ottivat vallan ja erottivat presidentti Viktor Janykovitsin.
Venäjä siirsi sotilasjoukkojaan Sevastopolissa sijaitsevaan sotilastukikohtaan sekä miehitti Krimin. Venäjä liitti sen jälkeen Krimin itseensä. Ukraina ja länsimaat ovat tuominneet sekä kansanäänestyksen että liitoksen laittomana. Ukrainassa on tarkoitus järjestää  presidentinvaali 25. toukokuuta.

« »

Ukrainan konflikti: Venäjä ilmoitti siirtävänsä uusia ohjuksia Krimin niemimaalle

Venäjä viestii valmiudestaan puolustaa alueita ja vesistöjä, jotka se katsoo kuuluvan itselleen.

Ukrainan presidentti Petro Poroshenko puhui CNN-kanavan haastattelussa keskiviikkona ja sanoi, että poikkeustila johtuu täysimittaisesta sodan uhkasta Venäjän kanssa. Hänen mukaansa sunnuntain yhteenotto oli vasta alkua.

Katja Ihatsu, Reuters

Venäjä sanoi keskiviikkona, että se suunnittelee siirtävänsä lisää S-400-ilmatorjuntaohjusjärjestelmiään Krimin niemimaalle, mikä kiristää tilannetta Ukrainan ja Venäjän välillä. Venäjä otti sunnuntaina haltuunsa kolme ukrainalaisalusta ja niiden miehstön Kertshinsalmella.

Venäjä on tasaisesti kasvattanut varusteluaan Krimin niemmimaalla sen jälkeen, kun se valtasi sen Ukrainalta vuonna 2014. Venäjä ilmoitti ohjusten siirtämisestä rajalle samalla, kun Moskova ja Kiova ovat jatkaneet toistensa syyttämistä sunnuntain tapahtumista.

Reutersin Krimin-kirjeenvaihtajan havainnon mukaan venäläinen miinanraivaaja-alus Vice-Admiral Zakharin oli keskiviikkona matkalla Mustaltamereltä Asovanmerelle. Sekä Ukraina että Venäjä ovat liikennöineet Asovanmerellä, josta on tullut konfliktiherkkä alue.

Ukraina ilmoitti maanantaina maan olevan poikkeustilassa ja sanoi olevansa huolissaan venäläisten mahdollisesta uudesta hyökkäyksestä.

Toimintavalmis tänä vuonna

Venäjän asevoimien tiedottaja Vadim Astafyev sanoi venäläisten uutistoimistojen mukaan, että uusi S-400-ohjusjärjestelmä siirretään Krimille ”pian” ja että se on toimintavalmiudessa vuoden loppuun mennessä.

Siirto on ollut todennäköisesti suunnitteilla jo pitkään, mutta ilmoituksen ajoitus vaikuttaa harkitulta. Sen tarkoitus on kertoa Ukrainalle ja länsimaille, että Venäjä on valmis puolustamaan alueita ja vesistöjä, jotka se katsoo kuuluvan itselleen.

Krimin niemimaalla on jo kolme ohjusjärjestelmää, joiden kantama on 400 kilometriä, mikä riittää Mustanmeren alueen ilmaväylien hallitsemiseen. Uudet ohjukset täydentävät ilmapuolustusta alueella.

Kuuden vuoden tuomio

Krimin Simferopolin oikeusistuimessa luetaan myöhemmin keskiviikkona yhdeksän ukrainalaisen kiinniotetun miehistön jäsenen vangitsemismääräys. Heidän joukossaan on ainakin yksi Ukrainan turvallisuuspalvelun SBU:n upseeri. Loput 15 ukrainalaista merimiestä on pidätettyinä. Heidän oikeudenkäyntinsä on mahdollisesti kahden kuukauden päästä.

Kaikkia ukrainalaisia voi odottaa pisimmillään kuuden vuoden vankeustuomio, jos heidät todetaan syylliksiksi laittomaan rajanylitykseen, kuten Venäjä on tilannetta Kerchinsalmella kuvannut.

Venäjän mukaan ukrainalaisalukset eivät ilmoittaneet tulostaan eivätkä pysähtyneet pyydettäessä. Ukrainan kanta on, että aluksilla oli oikeus ilman Venäjän lupaa liikennöidä väylällä, joka on ainoa reitti Mustaltamereltä Asovanmerelle.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »