REFRRER:path /

Uutisanalyysi: Suhtautuminen Bibin ikään kertoo naisvihasta

Ranska sai johtajan, joka voi palauttaa uskon koko Euroopan unionin yhteiseen tulevaisuuteen. Miksi huomio siis keskittyy Brigitte Macroniin?

epa05933739 French presidential election candidate for the En Marche ! movement Emmanuel Macron (R) and his wife Brigitte Trogneux (C) during a campaign visit of the ruins in the village of Oradour-sur-Glane, France, 28 April 2017. Oradour-sur-Glane is a site of a massacre by German Waffen SS troops during World War II. Today is the first visit by a German leader to the village where Nazi forces k

Katja Ihatsu

Ranskan tuore presidentti Emmanuel Macron poikkeaa keskivertomiehestä monella mittarilla. Hänestä tuli Ranskan valtionpäämies vain 39-vuotiaana, ja hänen vaimonsa on häntä 24 vuotta vanhempi.

Élysée-palatsia emännöivä Ranskan ensimmäinen nainen on poikkeuksellisen mediahuomion kohteena jo roolinsa puolesta. Pariskunta Macronin ikäero on kiinnittänyt valtavasti huomiota, eikä se ole ollut kummallekaan heistä yksinomaan myönteistä. Suurin osa ikävyyksistä on kohdistunut Brigitte Macroniin, 64.

Pariskunnan rakkaustarina on perattu jo useaan otteeseen, mutta kertauksen vuoksi: Brigitte Trogneux oli 1990-luvulla Macronin lukio-opettaja, kun he tapasivat ja rakastuivat.

Trogneux’lla oli jo kolme lasta, joista vanhin oli Macronin opiskelutoveri. Macronin ihastuksesta kauhistuneet vanhemmat lähettivät tämän kouluun toiseen kaupunkiin, mutta suhde kesti.


Pariskunta avioitui vuonna 2007. He ovat kertoneet, että fyysinen suhde alkoi vasta, kun Emmanuel täytti 18 vuotta. Nykyään Brigitte Macronilla on seitsemän lastenlasta.

Ranskalaisten suhtautuminen lemmenasioihin, ”affaires de coeur”, on perinteisesti myötämielistä. Presidenteillä on ollut vapaus salasuhteisiin ilman kenenkään kulmakarvojen kohoamista.

Rakkauselämä koetaan Ranskassa kunkin henkilökohtaiseksi temmellyskentäksi. Onnen tavoitteleminen on ymmärrettävää ja suotavaa.

Siitä asti kun Emmanuel Macronista tuli julkisuuden henkilö, Macronit – ranskalaisten kesken ”Manu ja Bibi”–ovat olleet ranskalaislehtien rakastama kansikuvapariskunta.

Muotitoimittajat ovat myös ruotineet Brigitte Macronin tyylin huolellisesti läpi: se on nuorekkaan tyylikäs ja hän rakastaa nahkaa ja koristeellisia avokkaita.

Huomattava ikäero parisuhteessa niin päin, että nainen on vanhempi osapuoli, ei suo täydellistä immuniteettia edes vapaamielisessä Ranskassa.

Joka kerta, kun Brigitte Macron esiintyy julkisuudessa, samat seksistiset vitsit alkavat kiertää sosiaalisessa mediassa, kirjoittaa Le Parisien.

Ranskalainen äärioikeistoveteraanipoliitikko Jean-Marie Le Pen, 88, nimitti häntä puumaksi, jolla on ranskaksi sama merkitys kuin suomeksikin: vanhempi nainen, joka metsästää nuorempia miehiä. Italian entinen pääministeri Silvio Berlusconi, 80, irvaili Emmanuel Macronin liikkuvan kauniin äitinsä kanssa.

Ranskalaislehdet ryhtyivät pohtimaan ilmiötä tosissaan sen jälkeen, kun kolme päivää vaalien jälkeen satiirilehti Charlie Hebdon kannessa oli piirroskuva, jossa Brigitte Macron on raskaana ja sanoo mieheensä viitaten tämän tekevän ihmeitä.

Lukuisat Twitter-kommentoijat tuomitsivat kannen alatyylisenä.

– Todellakin, hänen ikänsä? Ettekö muuta keksineet, yksi kirjoitti.

– Jos ikäeromme olisi toisinpäin, se olisi ihmisistä vain hienoa, Emmanuel Macron kommentoi asiaa viime huhtikuussa.

Tai sitten kukaan ei olisi kiinnittänyt siihen huomiota. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei ole saanut osakseen paheksuntaa 24 vuotta nuoremmasta vaimostaan Melaniasta. Kotimaisen presidenttimme Sauli Niinistön ja hänen puolisonsa Jenni Haukion ikäero on vielä huomattavampi, 28 vuotta.

Brigitte Macronin tytär, Tiphaine Auzière, 32, sai vaalien jälkeen tarpeekseen äitinsä haukkumisesta ja puolusti tätä julkisesti.

– Emme voi suhtautua tähän välinpitämättömästi. En haluaisi antaa näille ihmisille huomiota, mutta on järjetöntä, että Ranskassa hyökätään vielä 2010-luvulla tavalla, jolla ei hyökättäisi yhdenkään politiikassa mukana olevan miehen kimppuun, hän sanoi La Parisiennen verkkovideohaastattelussa.

Macronien ikäero herättää huomiota tietysti siksi, että se poikkeaa totutusta. Ikäeronsa takia pariskunta on myös joutunut todistelemaan rakkautensa aitoutta.

Emmanuel Macron on osannut kääntää ikäeron taitavasti hyödykseen.

– Olen yksityiselämässäni osannut irrottautua normeista. En ole tavallinen presidentti, vaan muutan myös poliittisia normeja, hän on sanonut.

Kuriositeettina mainittakoon, että Brigitte Macron on saanut tukijan pop-ikoni Madonnasta, 58.

– Kukaan ei vaadi Brigitteä käyttäytymään ikänsä mukaan. Eläköön Ranska!, hän twiittasi onnittelunsa tuoreelle presidenttiparille.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti