REFRRER:path /

Väkivaltasyytöksien takia eronneen Valkoisen talon avustajan turvallisuusselvitys ihmetyttää USA:ssa

Rob Porterin ex-vaimot syyttävät häntä julkisesti perheväkivallasta

STT, AFP

Washington

Yhdysvalloissa väkivaltasyytöksien takia eronneen Valkoisen talon avustajan turvallisuusselvityksen aikatauluista on noussut esille ristiriitaista tietoa.

Turvallisuusselvitys koskee henkilöstösihteerinä toiminutta Rob Porteria, joka erosi viime viikolla sen jälkeen, kun hänen kaksi entistä vaimoa syytti julkisesti häntä perheväkivallasta.

Syytökset nostivat kriittisiä kysymyksiä muun muassa siitä, miten Porter sai työskennellä Valkoisessa talossa.

Porterin eron jälkeen Valkoisen talon tiedottaja Raj Shah kertoi viime viikolla, että turvallisuusselvitysprosessi Porterista oli erohetkellä edelleen kesken. Tiistaina liittovaltion poliisin FBI:n johtaja Christopher Wray kuitenkin kertoi senaatin tiedustelukomitealle, että FBI antoi työntekijästä täyden turvallisuusselvityksen jo heinäkuussa.

Valkoinen talo kiirehti paikkailemaan ristiriitaa

Lisäksi ennen heinäkuuta FBI antoi Wrayn mukaan Valkoiselle talolle alustavan turvallisuusselvityksen Porterista maaliskuussa. Vielä täyden turvallisuusselvityksen jälkeen FBI oli Wrayn mukaan marraskuussa tehnyt seurantaselvityksen.

Tiedottaja Shahin ja FBI:n Wrayn ristiriitaisten aikataululausuntojen jälkeen muun muassa CNBC:n mukaan Valkoisen talon tiedottaja Sarah Sanders väitti tiistaina, ettei ristiriitaa aikatauluissa ole, sillä vaikka Valkoinen talo sai täyden turvallisuusselvityksen FBI:lta, Valkoinen talo ei ollut saattanut omaa tarkasteluaan loppuun. Tämä osaltaan on herättänyt kysymyksiä siitä, miksi presidentille työskentelevän turvallisuusselvityksen saattaminen loppuun ei ole ollut tehtävälistan kärkipäässä.

Sandersin lehdistölle lukeman lausunnon mukaan FBI:n heinäkuussa toimittama turvallisuusselvitys vaati Valkoisen talon näkökulmasta lisätutkimuksia ennen kuin selvityksen tarkempi arviointi oli mahdollista.

Valkoisen talon mukaan Porter toimi Valkoisen talon tehtävissä väliaikaisen turvallisuusselvityksen alaisena.

Toinenkin työntekijä erosi väkivaltasyytöksien takia

Porterin eron myötä syntyneessä kohussa kritiikin kohteeksi ovat joutuneet niin Valkoisen talon kansliapäällikkö John Kelly kuin Porteria kehunut presidentti Donald Trump. Kellyä kritisoitiin hänen tavastaan hoitaa Porteriin kohdistuneet väkivaltasyytökset. Porterin on kerrottu tienneen Porterin entisten vaimojen syytöksistä jo ennen kuin ne tulivat julkisuuteen. CNBC:n mukaan Kelly ensin kiisti tiedon, mutta myöhemmin sanoi tienneensä, että Porterin taustassa oli jotakin tutkintaa vaativaa.

Sen jälkeen, kun syytökset tulivat julki, Kelly ensin kuvaili Porteria suoraselkäiseksi ja kunnialliseksi mieheksi, BBC kertoi viime viikolla. Myöhemmin Kelly kuitenkin julkaisi tiedotteen, jossa hän sanoi olevansa järkyttynyt syytöksistä ja painotti, ettei perheväkivalta ole hyväksyttävää.

Trump puolestaan herätti lauantaina suuttumusta sanomalla, että ihmisten elämä on raunioina mahdollisten väärien väitteiden takia.

Viime viikolla erosi väkivaltasyytöksien takia myös toinen Valkoisen talon työntekijä. Puheenkirjoittaja David Sorensen erosi sen jälkeen, kun hänen entinen vaimonsa syytti häntä fyysisestä ja henkisestä väkivallasta.

Jätä kommentti