REFRRER:path /

Varapresidentti Pence: Pohjois-Korea on pahin uhka Aasian ja Tyynenmeren alueen turvallisuudelle

Lentotukialuksen sijainnista syntyi hämminkiä.

KIMIMASA MAYAMA
Yhdyvaltain varapresidentti Mike Pence piti puheensa Yhdysvaltain puolustusvoimain henkilöstölle ydinkäyttöisen lentotukialuksen Ronald Reaganin kannelta Yokosukassa Japanissa.

STT, AFP

New York/Tokio

Yhdysvallat vastaa Pohjois-Korean mahdolliseen hyökkäykseen täydellä teholla, tapahtui se sitten perinteisillä tai ydinaseilla, varoitti Yhdysvaltojen varapresidentti Mike Pence keskiviikkona. Pence esitti varoituksensa Pjongjangille Japanissa, jonne hän matkusti Etelä-Koreasta.

– Pohjois-Korea on vaarallisin uhka rauhalle ja turvallisuudelle Aasian ja Tyynenmeren alueella, Pence sanoi puhuessaan amerikkalaissotilaille Japaniin sijoitetun lentotukialus Ronald Reaganin kannella.

Pence vakuutti samalla että Yhdysvallat pysyy liittolaistensa turvana jatkossakin. Yhdysvalloilla on Japanissa 47  000 sotilasta ja Etelä-Koreassa 28  000.

Sanasota Washingtonin ja Pjongjangin välillä on ollut viime päivinä vilkasta. Pohjois-Korea viestitti aiemmin, ettei sillä ole mitään aikeita jarruttaa ohjusohjelmaansa. Pohjois-Korea uhkaa Yhdysvaltoja ”täysimittaisella sodalla” jos Yhdysvallat hyökkää.


Guardianin mukaan Yhdysvallat harkitsee Pohjois-Korean testiohjusten alas ampumista mahdollisena vastatoimena uusille ohjuskokeille.

Erityisesti Yhdysvallat on huolissaan arvioista, joiden mukaan Pohjois-Korea valmistautuu uuteen ydinkokeeseen. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on todennut, että Pohjois-Korean kuudes ydintesti olisi ”mahdoton hyväksyä”.

Lentotukialus ei ollut mailla halmeilla

Yhdysvaltojen laivasto ilmoitti aiemmin, että USS Carl Vinson -lentotukialuksen johtama iskuryhmä oli määrätty siirtymään lähemmäs Pohjois-Koreaa. Puolustusministeri Jim Mattisin mukaan Vinson ”oli matkalla” kohti Korean niemimaata.

Tällä viikolla ilmeni kuitenkin, että Vinsonin johtama ryhmä oli itse asiassa lähempänä Australian koillisrannikkoa, josta se oli vasta lähdössä kohti Japaninmerta. Matka on niin pitkä, ettei alus ehdi perille ennen kuin aikaisintaan ensi viikolla.

Pääsiäisviikonloppuna julkisuudessa luotiin dramaattinen mielikuva, että iskuryhmä olisi jo lähellä. Myöhemmin ilmeni, että Vinson ja muut alukset olivat itse asiassa suuntaamassa alkuvaiheessa poispäin Pohjois-Koreasta.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti