REFRRER:path /

Yksi kirjain vääristi Ruotsin vaalituloksen

Punavihreän blokin etumatka kasvoi, kun keskustapuolue menetti yhden paikan ruotsidemokraateille

Seppo Ylönen

Ruotsin sunnuntaisten vaalitulos muuttui tarkistuslaskennassa. Keskustapuolue menetti yhden paikan, jonka sai ruotsidemokraatit.

Se merkitsi myös sitä, että punavihreän puolueblokin ero porvaripuolueiden blokkiin kasvoi lukuihin 144–142. Populistipuolue ruotsidemokraatit lasketaan omaksi, kolmanneksi blokikseen. Ruotsidemokraattien lopullinen saalis on 63 parlamenttipaikkaa.

Virheen takana on vaalivirkailija Länsi-Göötanmaa vaalipiirissä.

R on riskikirjain

Ruotsissa käytiin sunnuntaina kolmet vaalit yhtä aikaa: valtiopäivävaalit, maakäräjävaalit ja kunnallisvaalit. Tulokset koodataan niin, että R eli riksdag tarkoittaa valtiopäivävaaleja, L eli landstinget maakäräjävaaleja ja K eli kommun kunnallisvaaleja.

– Länsi-Göötanmaalla ei käytetä sanaa landstinget vaan region, selitti murheellinen vaalivirkailija töppäystään Aftonbladetille.

Vaalivirkailija sotki valtiopäivä- ja maakäräjävaalit keskustapuolueen ja ruotsidemokraattien kohdalla. Keskustapuolue pärjäsi paremmin maakäräjävaaleissa, ruotsidemokraatit puolestaan valtiopäivävaaleissa.

Vaalivirkailija luki tulokset sunnuntai-iltana puhelimessa, jotta koko maata koskeva alustava tulos saatiin kasaan mahdollisimman pian. Myöhemmin äänet lähetettiin tarkistuslaskentaan.

Vaalivirkailija havaitsi virheen maanantaina ja ilmoitti asiasta keskusvaalilautakuntaan.

Oikaistuissa tuloksissa ruotsidemokraatit sai Länsi-Göötanmaan viimeisen parlamenttipaikan seitsemän äänen erolla.

Keskiviikko ratkaisee

Vaalitulos voi muuttua vielä kerran. Keskiviikkona ilmoitetaan myöhään tulleet ennakkoäänet ja ulkomailla annetut äänet.

Sosiaalidemokraattinen puolue on tavannut saada viimeisistä ennakkoäänistä ja ulkomailla annetuista äänistä prosentin kymmenyksen tai kaksi vähemmän kuin Ruotsin sisällä annetuista äänistä, kertoi yleisradioyhtiö SVT:n vaaliasiantuntija Sören Holmberg sunnuntai-iltana.

Punavihreän blokin ja porvariblokin välinen ero oli sunnuntai-illan laskennassa alle puoli prosenttia.

Kaksissa edellisissä vaaleissa yksi paikkaa vaihtoi omistajaa keskiviikkona.

Jätä kommentti