REFRRER:path /

Maajoukkuekoripalloilija opetteli espanjan kielen yllättävästä syystä

Juho Nenonen on Korisliigaa johtavan Salon Vilppaan pelaaja.

Tapio Neva

Yle esitti vuosina 2007–2009 espanjalaista Serranon perhe -saippuaoopperaa. Ohjelma keräsi päivittäin noin 300 000 katsojaa. Yksi sarjan seuraajista oli koripalloilija Juho Nenonen.

– Espanjalaiskaunottarien katsominen sai minut vakuuttuneeksi kyseisen kielen oppimisen tarpeellisuudesta.

Vaikka Nenosen tokaisussa on mukana annos huumoria, niin näin myös tapahtui: hän opetteli espanjan kielen opiskellessaan kauppatieteitä Itä-Suomen yliopistossa vuosina 2008–2012. Myöhemmin kielitaidolle oli käyttöä, kun Nenonen siirtyi vuonna 2016 ensimmäisenä suomalaisena koripalloilijana Argentiinan pääsarjaan.

Ennakkoluuloton toiminta on tyypillistä Nenosta. Hän on kumonnut elämässään monta muutakin stereotypiaa – esimerkiksi sen, että täysipainoisen opiskelun ja ammattilaisurheilun yhdistäminen on mahdotonta.


Kauppatieteiden maisterin tutkinnon suorittamisen tavoiteaika on viisi vuotta, mutta Nenonen valmistui neljässä vuodessa. Samaan aikaan hän oli koripalloammattilainen, joka voitti opiskeluaikanaan kolme SM-hopeaa.

Työelämän ja ammattilaisurheilun yhteensovittaminenkaan ei ole ollut Nenoselle ongelma.

Valmistuttuaan Nenonen jäi Itä-Suomen yliopistolle töihin. Hän vastasi urheilujohtamisen sivuaineopintokokonaisuuden suunnittelusta ja opettamisesta. Kysymys oli pioneerityöstä. Sitä ennen suomalaisissa yliopistoissa ei ollut mahdollisuutta opiskella urheilujohtamista kaupallisesta näkökulmasta. Myöhemmin Nenonen työskenteli Tekesin rahoittamaan Arvoa urheilusta -tutkimushankkeessa.

Joensuussa pelatessaan Nenonen pestattiin myös paikallisen maakuntalehden Karjalaisen kolumnistiksi.

Nenosen uusin aluevaltaus on yhdistää ammattilaisurheilu ja yrittäjyys. Hän on perustajaosakas Sportspot-nimisessä start up -yrityksessä.

– Urheilijoilla, valmentajilla ja muilla urheilun huippuosaajilla on paljon tietotaitoa ja kokemusta, joita voitaisiin hyödyntää yrityksissä. Olemme luoneet palvelun, jonka kautta urheilualan ammattilaiset löytyisivät helposti ja nopeasti. Autamme urheiluihmisiä myymään ja markkinoimaan osaamistaan sekä toisaalta tarjoamme yrityksille elämyksiä ja huippuosaamista. Tähän ympäristöön räätälöimme uudenlaisia konsepteja, Nenonen selittää liikeideaa.

Siviiliuran rinnalla Nenonen, 30, on tehnyt nousujohteista uraa koripalloilijana. Hän on voittanut urallaan kaksi Suomen mestaruutta ja kahdeksan muuta SM-mitalia. Vuonna 2016 hän debytoi Susijengissä eli koripallon A-maajoukkueessa.

Miten tämä on ollut mahdollista?

– Jos olen aidosti kiinnostunut jostain asiasta, olen valmis tekemään sen eteen paljon töitä. Siihen menestykseni kauppatieteissä ja koripallossa on perustunut.

– Kysymys on lopulta motivaatiosta. Työ muuttuu kuormittavaksi yleensä siinä vaiheessa, kun se on sisällöltään sellaista, mitä ei oikeasti halua tehdä. Minulla ei ole ollut sitä ongelmaa.

Koripallo on leimallisesti akateeminen laji. Aikoinaan puhuttiin, että koripallon SM-sarjassa on enemmän maistereita kuin jääkiekkoliigassa ylioppilaita, eikä se tainnut olla kaukana totuudesta.

Mihin koripalloilijoiden korkea koulutustaso perustuu?

– Lajin juuret ovat Yhdysvalloissa syvällä koulu- ja yliopistomaailmassa. Ehkä koripallon taktinen luonnekin tukee käsitystä älykkäiden ihmisten lajista. Lisäksi seura tekee kaltaisekseen. Koripallon pääsarjassa on aina ollut paljon yliopisto-opiskelijoita, ja sitä kautta kulttuuri on kehittynyt opiskeluun kannustavaksi.

– Neljäs selittävä tekijä saattaa olla se, että Suomessa koripalloilijoiden pelaajapalkkiot ovat niin pieniä, että on pakko ajatella elämää myös pelaajauran jälkeen, Nenonen hymähtää.

Jätä kommentti