REFRRER:path /

Mestiksen kärjestä on pitkä matka Liigan keskikastiin

STT, Petteri Ikonen

Jääkiekon Liigaan tällä vuosikymmenellä Mestiksestä kelpuutetut Vaasan Sport, Kouvolan KooKoo ja Mikkelin Jukurit eivät Liigassa ole hämmentäneet kärjen järjestystä. Sport on yltänyt kerran pudotuspeleihin, mutta viime kauden päätteeksi kolmikko miehitti kolmea viimeistä sijaa.

– Ei kannata osallistua, jos ei tavoittele pudotuspelipaikkaa, tiivistää KooKoon toimitusjohtaja Sakari Välimaa kauden tavoitteen.

Kaukalossa kompuroinnista huolimatta KooKoo palasi taloudelliselle kasvu-uralle ja teki voitollisen tuloksen. KooKoo ja Jukurit kasvattivat pelaajabudjettejaan alkavalle kaudelle, mutta Sport pienensi hiukan viime kauden alun luvuista.

– Pelaajabudjetti elää kauden aikana. Pitää katsoa, miten katsojat löytävät hallille, ja miten kausi etenee. Pystymme vahvistamaan joukkuetta tarvittaessa, tuumii Sportin toimitusjohtaja Tomas Kurtén.

Sportin tavoin Jukurit operoi 1,5 miljoonan euron pelaajabudjetilla. KooKoon pelaajabudjetti 1,7 miljoonaa on samaa kokoluokkaa Pelicansin ja HPK:n kanssa. Alle kahdella miljoonalla pelaavat myös KalPa ja Ässät.

Pelaajabudjettien suhteen Liiga on jakautunut isoihin ja pieniin, kun useat kärkiseurat pelaavat noin kolmella miljoonalla eurolla.

Mestiksestä nousseilla on aiemminkin ollut kasvukipunsa. Vuonna 2005 Liigaan palannut KalPa rypi sarjan pohjalla kolme kautta ennen kuin se nousi Sami Kapasen johdolla mitalitaisteluun.

Kuinka kauan yleisö jaksaa seurata joukkuetta, joka ei enää Mestis-vuosien tavoin taistele kärkisijoista?

– Se skenaario on olemassa, mutta viime kauden pahojen pettymystenkin jälkeen yleisö löysi hallille viimeisiin peleihin, Kurtén kertoo.

Mikkelissäkin uskotaan yleisön kiinnostuksen riittävän.

– Rakennamme luottamusta, että asiakas saa sen mitä on luvattu. Organisaatio on laittanut palvelut kuntoon, ja odotamme samankokoisia yleisömääriä kuin viime vuonna, sanoo Jukurien toimitusjohtaja Tuomas Muotka ja mainitsee 3 100 katsojan ottelukohtaisen yleisötavoitteen.

Jukurit teki viime kaudella lähes 400 000 euron tappiot ja pyrkii tulevalla kaudella 200 000 euron voittoon. Nousu Mestiksestä Liigaan pakotti seurat kasvattamaan organisaatioitaan, ja kuluja riittää esimerkiksi Liiga-lisenssin maksamisessa.

– Olemme kasvaneet kolmessa vuodessa 1,8 miljoonan euron seurasta 5 miljoonan euron seuraksi, KooKoon Välimaa muistuttaa.

Jätä kommentti