REFRRER:path /

Jääkiekko

Jääkiekko-aihesivulla julkaisemme Suomi-sarjassa pelaavan Kajaanin Hokin ottelukoosteet ja -videot. Kajaanin Hokki on vuonna 1968 perustettu kajaanilainen jääkiekkoseura. Myös maajoukkueen ja NHL:n pelit ovat seurannassa.

« »

Nykypäivän huippukiekko vaatii pelaajalta nopeutta sekä jaloista että päästä

Suomen juniorimaajoukkueissa mennään eikä meinata, general manager Kimmo Oikarinen sanoo. Kajaanilaislähtöisen Oikarisen mukaan Jääkiekkoliittoa ja seuroja mietityttää, miten lahjakkuudet saisivat tarpeeksi treenikuormaa.

Pasi Mennander
Vuonna 2003 syntyneet kiekkoilijalupaukset karsivat keväällä paikoista ikäluokan ensimmäiseen maajoukkueeseen Pohjola-leirillä. Nyt U16-maajoukkueella on takanaan ensimmäiset maaottelut, ja lisää tulee joulukuussa Kajaanissa sekä Iisalmessa.

Teemu Määttä

Jääkiekko

Nykypäivän kansainvälisessä huippukiekkoilussa yksi vaatimus nousee ylitse muiden: luistinten pitää liikkua riittävän rivakasti. Peli on nopeutunut viime vuosina entisestään, ja kaikesta päätellen kehitys tulee jatkumaan samansuuntaisena.

Verkkaisempien luistelijoiden tie huipulle mutkistuu koko ajan.

Suomen juniorimaajoukkueisiin tehtiin jo useampi vuosi sitten linjaus, että pääsääntöisenä pyrkimyksenä on aktiivinen, hyökkäysvoittoinen pelitapa. Puolustaakin pitää laadukkaasti, mutta se ei tarkoita passiivista peruuttelua tai seisoskelua trap-muodostelmassa keskialueella.

– Nyt mennään eikä meinata, 16-20-vuotiaiden leijonajoukkueiden general manager Kimmo Oikarinen kuvaili käydessään Kajaanissa, entisessä kotikaupungissaan.

Aktiivisen pelitavan myötä luistelumäärä ja fyysinen rasitus otteluiden sisällä kasvavat, mikä edelleen valmistaa yksilöitä kansainvälisen huippukiekon vaatimuksiin. Ihannetilanteessa sama toteutuu myös seurajoukkueissa, joissa nuoret suurimman osan kaudesta viettävät.

Oikarinen sanoo, että 1990-luvun loppupuolella syntyneille on luontevaa porhaltaa kaukalossa niin sanotusti urku auki.

– Suurin osa heistä on persooninakin sellaisia, etteivät he kumartele tai kunnioita turhia. Tässä on selvä ero takavuosiin verrattuna.

Kun vauhti kansainvälisissä kaukaloissa kasvaa, yksilön pitää kyetä peliä edistäviin ratkaisuihin yhä nopeammin ja pienemmässä tilassa. Reagointiaika jää vähiin.

Sulavan luistelun sekä kiekonkäsittely- ja syöttötaidon lisäksi auttaa, jos pääkoppa raksuttaa eli pelikäsitys kukoistaa. Malliesimerkkejä tällaisesta kokonaispaketista ovat Carolina Hurricanesin NHL-hyökkääjä Sebastian Aho ja Dallas Starsin puolustaja Miro Heiskanen.

Nuorten maajoukkueiden valmentajat kokoontuvat yhteen kerran kuukaudessa koko kiekkokauden ajan. Tarkoituksena on jakaa kokemuksia siitä, millaista peli maailmalla on ja keskustella, mitä voittaminen vaatii Suomelta.

– Olemme pieni maa, joten meidän pitää olla valmennuksellisesti muita edellä, Oikarinen painottaa.

Leijonanuorukaiset ovatkin saavuttaneet viime vuosina mainiota menestystä, esimerkkeinä alle 18- ja 20-vuotiaiden miesten maailmanmestaruudet. Samalla Suomi on tuottanut kasvavassa määrin laatupelaajia, mutta jalkaa ei sovi nostaa kaasulta. Oikarisen mukaan liitossa ja seuroissa askarruttaa tällä hetkellä etenkin se, miten lahjakkuudet saisivat arjessa riittävän harjoituksellisen kokonaiskuorman.

– Siinä olemme vähän jäljessä kilpailijamaita.

Oikarinen ottaa esimerkiksi 17-18-vuotiaan kiekkoilijan, jonka peliaika jää Liigassa keskimäärin vain muutamaan minuuttiin ottelua kohden.

– Ei riitä, että sellainen pelaaja käy aamuisin jäällä miesten joukkueen kanssa. On tehtävä ekstraa, sillä fyysisen rasitusmäärän pitäisi olla viikoittain aika tapissa.

Ellei harjoituskuormaa kerry riittävästi, hinta tulee Oikarisen mukaan maksuun pitkissä maajoukkueturnauksissa, joissa pelin tempo ja intensiteetti ovat eri luokkaa kuin kansallisissa sarjoissa. Yksilö kuormittuu sekä fyysisesti että henkisesti.

– Jos taustalla ei ole riittävää treenipohjaa, et yksinkertaisesti jaksa. Ja ellet jaksa, ensin loppuu älykkyys kaukalossa ja jossain vaiheessa myös menestys pelaajana.

Oikarisen mukaan liitto huolehtii, että informaatio kansainvälisen huippukiekon vaatimuksista kulkee ruohonjuuritasolle asti.

– Seurojen arjessa osataan tällä hetkellä tehdä pääsääntöisesti todella hyviä asioita.

Fakta

16-vuotiaiden

Finnkampen

Pe 14.12.
: Suomi-Ruotsi (Kajaani).

La 15.12.
: Suomi-Ruotsi (Iisalmi).

Su 16.12.:
Suomi-Ruotsi (Kajaani).

Kainuun kiekkojuniorit pääsevät ilmaiseksi Kajaanin Ruotsi-otteluihin

Teemu Määttä

Suomen alle 16-vuotiaiden poikien jääkiekkomaajoukkue pelaa joulukuussa Finnkampen-turnauksen Ruotsia vastaan Kajaanissa ja Iisalmessa.

Naapurukset kohtaavat toisensa kolmesti. Kajaanissa pelipäivät ovat perjantai 14.12. ja sunnuntai 16.12. Niiden välissä, lauantaina 15.12. Suomi ja Ruotsi iskevät yhteen Iisalmessa.

Päätös maaotteluiden pelaamisesta Kajaanissa syntyi maaliskuussa. Esityksen Jääkiekkoliiton liittohallitukselle asiasta teki Kimmo Oikarinen.

- Liitossa toivomme, että maaottelut tuovat positiivista spirittiä kainuulaiseen jääurheiluun, Oikarinen sanoo.

Vuonna 2003 syntyneiden U16-ikäluokka on vasta leijonapolkunsa alussa. Hiljattain joukkue kohtasi ensimmäisissä maaotteluissaan Saksan Vierumäellä kolmesti. Saldoksi jäi pelkkiä voittoja maalein 9-0, 4-1 ja 8-1.

Ketkä ovat tällä hetkellä ikäluokan mielenkiintoisimmat suomalaisnimet? Oikarinen mainitsee hyökkääjistä Kärppien Samu Tuomaalan ja Jokereiden Samu Salmisen, puolustajista SaiPan Matias Myllykosken.

- Tämän ikäluokan selkeä vahvuus on pelaajiston poikkeuksellinen leveys. On peräti 70-80 pelaajan ryhmä, josta voi valita joukkueen kansainväliseen otteluun.

Oikarinen piipahti Kajaanissa keskustelemassa maaotteluista yhdessä järjestävien tahojen, JunnuHokin ja Hokki Kainuu Oy:n kanssa.

- Kävimme läpi, milloin joukkueet saapuvat paikalle, miten ne harjoittelevat ja millainen ottelutapahtuman tulee olla. Tutustuimme myös olosuhteisiin sekä mietimme joukkueiden olemista ja liikkumista, Oikarinen antaa esimerkkejä.

- Käytännössä pelasimme turnauksen läpi etukäteen.

Suomen joukkue saapuu Kajaaniin keskiviikkona 12. joulukuuta, Ruotsi viimeistään seuraavana aamuna.

Edellisen kerran poikien jääkiekkomaaotteluita on pelattu Kainuussa vuonna 2001. Tuolloin Vuokatti ja Kajaani isännöivät Euroopan nuorten olympiafestivaaleja (EYOF).

Oikarinen lupaa, että Kainuun kiekkoseurojen pelipassin hankkineet juniorit saavat nyt tulla katsomaan Kajaanin Ruotsi-otteluita ilmaiseksi.

- Asian tulee koordinoimaan JunnuHokki, hän lisää.

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »