REFRRER:path /

Jalkapallo

Jalkapallo -aihesivulla seuraamme pääasiassa AC Kajaanin otteita jalkapallon II divisioonassa. Seuraamme myös Kajaanin jalkapalloseurojen uutta yhteiseloa.

« »

Portugali jälleen EM-turnauksen välieriin

Bai Xuefei
Pepe, Jose Fonte ja Cristiano Ronaldo juhlivat Portugalin voittoa Puolasta.

STT, TAPIO KESKITALO

Marseille

Portugali eteni jalkapallon miesten EM-turnauksen välieriin pitkän kaavan kautta kaatamalla puolivälierissä Puolan rangaistuspotkukisassa. Varsinaisen peliajan ja jatkoajan jälkeen tilanne oli 1–1.

Robert Lewandowski viimeisteli Puolan johtomaalin toisella peliminuutilla. Portugalin Renato Sanches laukoi rangaistusalueen ulkopuolelta tasoitusmaalin, kun kamppailua oli takana 33 minuuttia.

Osuma oli 18-vuotiaalle Sanchesille uran ensimmäinen miesten maajoukkueessa. Vaikka Lewandowskin osuma syntyi alle kahden minuutin pelaamisen jälkeen, kyseessä ei ole EM-historian nopein maali. Venäjän Dmitri Kiritshenko nimittäin viimeisteli vuoden 2004 kisoissa maalin vain 68 sekunnin pelaamisen jälkeen.

Tasaisen avauspuoliajan jälkeen ote pelistä siirtyi Portugalille. Marseillen ottelun ratkaisu nähtiin rangaistuspotkukisassa, jossa portugalilaukojista jokainen onnistui. Puolalaisista epäonnistui Jakub Blaszczykowski, jonka yrityksen Rui Patricio torjui komeasti. Rangaistuspotkukilpailu päättyi Portugalin 5–3-voittoon.


Teini-ikäinen Renato Sanches sai vastuuta myös rangaqistuspotkukilpailussa ja onnistui.

– Valmentaja kysyi, kuka haluaa laukoa. Cristiano (Ronaldo) oli ensimmäisenä, ja sanoin voivani olla toinen. Valmentaja luotti minuun, ja olin sen verran itsevarma, että pyysin päästä vetämään, Sanches kertasi Euroopan jalkapalloliiton Uefan kotisivuilla.

Portugalista on tullut todellinen EM-turnausten kestomenestyjä. Maa on edennyt vuodesta 1996 saakka aina vähintään puolivälieriin. Välierissä se on ollut torstain jälkeen 2000-luvulla peräti neljästi.

Portugalin turnaus on ollut erikoinen, sillä se pelasi kaikki alkulohkonsa ottelut tasan. Neljännesvälierissä ottelu Kroatiaa vastaan ratkesi vasta jatkoajan jälkeen, ja Puolaa vastaan tarvittiin rangaistuspotkukisa.

Marseillen kamppailun jatkoajalla kentälle juoksi myös katsoja, joka sai peräänsä liudan turvamiehiä. Tilanne oli melko nopeasti ohi, ja ottelu pääsi jatkumaan.

Portugali kohtaa Ranskan kisojen välierissä Walesin ja Belgian ottelun voittajan. Puolalle jo puolivälieriin pääsy oli maan jalkapallohistorian paras EM-saavutus. Aiemmat yritykset olivat päättyneet alkulohkoon.

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »