REFRRER:path /

Puoliammattilaiseksi pääsy on vaatinut kovan työn – ristijärveläiskasvatti raivaa tietään auki kansainvälisillä kentillä

Jyrki Nurminen on päässyt beach volleyssa jo pitkälle. Pääsiäisenä hän teki peliparinsa kanssa kotimaista lajihistoriaa. Viikonloppuna Nurminen tavoittelee uransa neljättä Suomen mestaruutta.

Maailmankiertueella nykyisin pelaava Jyrki Nurminen sanoo, että lapsuus- ja nuoruusvuosina Ristijärvellä beach volley oli mukava vapaa-ajanviete kesäisin kaveriporukalla. Hiisijärven hiekoilla tuli pelattua paljon, hän muistaa. Nurminen uskoo, että noista ajoista on tullut vahvoja vaikutteita myös hänen pelityyliinsä.

Teemu Määttä

Beach volley

On harvinaista, että lentopalloa kotimaisessa Mestaruusliigassa pelaava suomalaismies siirtyy omaehtoisesti syrjään ja vaihtaa beach volleyn puolelle.

Ristijärven Pyryn kasvatti Jyrki Nurminen teki niin viitisen vuotta sitten. Nyt hän raivaa tietään auki beach volleyn maailmankiertueella eli kansainvälisessä pääsarjassa yhdessä parinsa Santeri Sirénin kanssa.

28-vuotias Nurminen tiedostaa syyt siihen, miksi hänen kaltaisensa tapaukset ovat harvassa.

– Liigalentopallossa sinulle rakennetaan kaikki valmiiksi, kuten treeniohjelmat ja valmennus. Saat peruspelaajana kuukausipalkkaa 200 – 1200 euroa, eikä itse tarvitse tehdä muuta kuin mennä harjoituksiin, Nurminen sanoo.

Beach volleyssa tilanne on toinen. Ensinnäkin: palkintorahat pitää ansaita pelaamalla, menestymällä.

– Kun aloitat aikuisena beach volleyn, joudut rakentamaan kaiken itse. Harjoittelu, pelikaverit, valmennus sekä spronsorit, jotka mahdollistavat turnausten kiertämisen ja vähänkään ammattimaisen treenaamisen, Nurminen antaa esimerkkejä.

– On vaikea urakka saada homma pyörimään kunnolla, ja juuri se onkin varmasti monelle suuri kynnys.

Suomessa beach volley on pieni urheilulaji. Miehissä Nurminen – Sirén on tällä hetkellä ainoa kansainvälisiä turnauksia kiertävä pari. He ovat pelanneet yhdessä viime syksystä lähtien.

Riittävän tasokkaiden harjoitusvastusten puutetta Nurminen – Sirén on paikkaillut yhteistyöllä Viron ykkösparin Kusti NõlvakMart Tiisaar kanssa.

– Käymme vuoronperään toistemme luona, ja he ovat olleet meille tärkeä apu. Viime talvena treenasimme heidän kanssaan neljä viikonlopun mittaista sessiota, RiPy-kasvatti viittaa Nõlvakiin ja Tiisaariin.

Pääsiäisenä Nurminen – Sirén teki lajin kotimaista historiaa kolmossijallaan Euroopan lentopalloliiton CEV:n turnauksessa Göteborgissa. Pronssiottelussa he kukistivat Ruotsin David Åhmanin ja Alexander Annerstedtin erin 2-1.

Aiemmin suomalainen miespari oli ollut parhaimmillaan neljäs Kansainvälisen lentopalloliiton tai sen maanosaliiton turnauksissa.

Nurminen nostaa esiin toisenkin tärkeän edistysaskeleen. Sen, että hän ja Sirén ovat päässeet kuluvan kauden kaikissa maailmankiertueen kolmen tähden turnauksissa suoraan pääsarjaan. Karsintojen välttäminen on onnistunut, sillä pari on menestyksellään nostanut ranking-pistemääränsä riittävän isoksi.

– Kun pääsee sisään tuohon järjestelmään (suoraan pääsarjaan), on hyvissä asemissa. Järjestäjät maksavat silloin hotellit, kuljetukset sekä ruoat ja saat palkintorahoja, Nurminen kertoo.

– Muussa tapauksessa joudut karsimaan, ja taso siellä on kova. Yrittäjiä on paljon.

Nurminen on rakentanut beach volley -polkuaan tosimielellä vuodesta 2013 lähtien. Hän pelaa kolmatta kauttaan kansainvälisillä kiertueilla ja nimittää itseään urheilijana puoliammattilaiseksi.

Talvisin Nurminen tienaa valmennustöillä, silloin hän tekee niitä enemmän kuin kesäisin. Palkan hänelle maksaa Suomen Beach Volley Oy, joka omistaa lajin harjoitushallin Helsingin Salmisaaressa ja ulkokenttiä Vantaan Varistossa.

– Valmennan nuoria ja aikuisia beach volleyn harrastajia.

Lisäksi Nurminen työskentelee pääkaupunkiseudulla kahdessa lentopalloseurassa, PuMa Volleyssä ja Vantaan Lentopallossa. Hän on lentopallokoulutoiminnan koordinaattori, jonka kautta uudet pelaajat tulevat lajin harrastajiksi.

Nurminen – Sirén on kerännyt beach volley -rahoituksensa itse sponsoreiltaan. Kausibudjetti huitelee 20 000 euron tienoilla.

– Jos summa olisi suurempi, voisimme treenata laadukkaammin. Ei tarvitsisi tehdä niin paljon valmennustöitä, ja pystyisimme pitämään enemmän harjoitusleirejä.

Turnauspalkintoihin Nurminen suhtautuu niin, että kaikki mitä tulee, on plussaa. Budjetti ei kaadu, vaikka kahisevaa ei kertyisi kotiin vietäväksi.

– Viimeisen neljän vuoden aikana palkintorahaa on kuitenkin tullut ihan hyvin, Nurminen sanoo.

– Pääomaa on kertynyt sen verran, että olen pystynyt ottamaan lainat asunnon ja auton hankintaan.

Vielä viime kaudella RiPy-kasvatti sai silloisen peliparinsa Pekka Piipon kanssa pientä taloudellista tukea Suomen lentopalloliitolta. Syksyllä 2017 tilanne muuttui.

Nurmisen mukaan liitto satsasi kaikki pelimerkit naisten beach volleyhin, eikä enää tue miehiä millään lailla.

– Olen tuosta aika ihmeissäni ja pettynyt.

Nurmisen mukaan liittopäättäjät eivät uskoneet, että suomalainen miespari voisi yltää kansainväliseen menestykseen, Tokion 2020 olympialaisiin pääsystä puhumattakaan.

– On totta, että miehissä lajin taso on maailmalla paljon laajempi kuin naisissa. Hyvätasoisia pareja on enemmän.

– Meidän ranking-lähtöpisteet Santerin kanssa olivat syksyllä aika huonot, koska emme olleet vielä pelanneet yhdessä. Sekin saattoi vaikuttaa liiton ratkaisuun.

Nyt pari on maailmanrankingissa 55:s.

Palataanpa jutun alun teemaan: miksi Nurminen vaihtoi lentopallon beach volleyhin?

Se johtui osin hänen pelillisistä ominaisuuksistaan. Lentopallossa Nurminen ei kokenut olevansa riittävän fyysinen, vaan taitopelaaja. Hän tykkäsi lyödä ja sijoitella palloa kentän tyhjiin paikkoihin.

Sellainen pelaaja pärjää beach volleyssa, Nurminen korostaa.

– Lentopallossa taas pitäisi olla fyysinen ja lyödä palloa korkealta ja kovaa.

Nurminen pelasi Mestaruusliigassa kolme kautta, joista kaksi oululaisessa Ettassa ja yhden vantaalaisessa Korson Vedossa. Lentopallo on pysynyt hänen elämässään näihin päiviin asti talviajan oheisharjoitusmuotona.

Lisäksi mies on käynyt pelailemassa niin Ykkös-, Kakkos- kuin Kolmossarjassa.

Tulevana viikonloppuna Nurminen – Sirén on rankattu ykköseksi beach volleyn SM-lopputurnauksessa Jyväskylässä. Pari lähtee mestaruusjahtiin luottavaisena, sillä peli on kulkenut viime aikoina mallikkaasti.

– Vaikka satsaamme maailmankiertueelle, SM-finaalit ja siellä menestyminen on aina tärkeä kunniakysymys.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti