REFRRER:path /

Taivas on rajana, kun naisten koripallomaajoukkue esittelee vihjeen tulevasta

Awak Kuier tuo ennennäkemätöntä ulottuvuutta EM-karsintojen avaukseen.

STT

Naisten koripallomaajoukkueen harjoituksien päätteeksi päävalmentaja Pekka Salminen kokosi pelaajansa rinkiin ja antoi vielä yhden määräyksen. Awak Kuierin piti näyttää katsomossa haastatteluvuorojaan odottaville toimittajille, että naisten maajoukkueessa on alkanut uusi aikakausi: ensimmäisen kerran joukkueessa on pelaaja joka pystyy donkkaamaan – ja hän on vasta 16-vuotias.

Kuier otti hymyillen vauhtia ja painoi pallon kaksi käsin koriin joukkuetoverien taputtaessa.

– Awakilla on taivas rajana, laitahyökkääjä Annika Holopainen sanoi.

Kuierin on määrä debytoida naisten maajoukkueessa lauantaina, kun Suomi aloittaa EM-karsinnat Helsingissä Ranskaa vastaan, joka on edellisten EM-kisojen hopeamitalimaa. Kuier on täysin poikkeuksellinen urheilija koripallomaajoukkueessa: viime kesänä hänet mitattiin nuorten maajoukkueessa pituudeltaan 195-senttiseksi ja syliväliltään 202-senttiseksi.


– Testeissä hän oli myös joukkueen paras ponnistaja ja kolmanneksi nopein, apuvalmentaja Jussi Räikkä kertoi.

Päävalmentaja Salminen korostaa myös Kuierin osaamista.

– Hän liikkuu hyvin, hänellä on taitoa ja hän osaa heittää, Salminen sanoo.

Kuierin vanhemmat ovat Sudanista, jonka asukkaat kuuluvat keskimitaltaan maailman pisimpiin. NBA-historian pisin pelaaja, 230-senttinen edesmennyt Manute Bol, oli kotoisin Sudanista.

Kuier syntyi kuitenkin Egyptissä, ja hän oli parivuotias, kun perhe muutti Suomeen. Kuier sanoo olleensa 12 tai 13, kun koripalloilun aloittanut ystävä houkutteli hänet harjoituksiin Karhulassa.

Silti Kuier sanoo oivaltaneensa vasta viime vuonna, että on fyysisesti täysin poikkeuksellinen naispelaaja.

– Viime vuonna tajusin sen, vaikka olen kyllä aina ollut muita pitempi, Kuier kertoi.

Viime vuoden alussa tapahtui asia, joka varmasti nopeutti oivallusta. Kuier onnistui ensimmäisen kerran donkkaamaan pallon.

– Olin kaverin kanssa kahdestaan liikuntahallissa, kun se onnistui ensimmäisen kerran.

Kuier opiskelee ensimmäistä vuotta lukiossa ja pelaa naisten Korisliigaa PeKassa. Lukion jälkeen hänen tarkoituksenaan on jatkaa Yhdysvaltain yliopistokentille ja ammattilaiseksi.

Tällainen uratie on Koripalloliiton strategia, jolla se yrittää nostaa naisten maajoukkueen samanlaiseen menestykseen kuin miesten joukkueen. Strategian seurauksena Suomelta kuitenkin puuttuu EM-karsintojen ensimmäisissä peleissä kymmenkunta naista, jotka eivät pääse mukaan Yhdysvaltain yliopistosarjoista.

– Nyt eletään murrosvaihetta, mutta hyvää sellaista. Meille on tulossa joka vuosi takaisin sieltä hyviä pelaajia, ja muutaman vuoden kuluttua isompi rypäs, Salminen ennakoi.

Siinä vaiheessa Suomi on Salmisen toiveissa mukana arvokisoissa. Ja joukkueen kulmakivi on varmasti Kuier, joka tiivisti tunnelmansa ennen ensimmäistä naisten maaotteluaan yhteen sanaan:

– Jännittää.

Jätä kommentti