REFRRER:path /

Pesäpallo

Pesäpallo -aihesivulla seuraamme moninkertaisen miesten Suomen  mestarin Sotkamon Jymyn sekä muiden kainuulaisjoukkueiden otteita. Täältä löydät myös pesäpallon arvo-otteluiden jutut.

« »
Juha Neuvonen
Vuokatissa työskentelevä Emma Nieminen on yksi parhaista naispesäpalloilijoista. Jyväskylän Kirittärissä pelaava Nieminen on voittanut kahdella viime kaudella naisten Superpesiksen runkosarjan kärkilyöntitilaston.

Vuoden pesäpalloilija innostaa yläkoululaisia leirijaksoilla Vuokatissa

Jyväskylän Kirittärissä pelaava Emma Nieminen, 25, muutti Sotkamoon työn ja puolisonsa perässä. Hän toimii Vuokatti-Ruka-urheiluakatemiassa kahdessa eri roolissa.

Teemu Määttä

Pesäpallo

Drop out -ilmiö eli murrosikäisten nuorten luopuminen harrastuksistaan on tuttu riesa monissa urheilulajeissa.

Pesäpallossa ongelmaa on yritetty ehkäistä muun muassa lisäsatsauksilla yläkoululaisten valmennusleirityksiin. Niitä tarjoavat urheiluakatemioista Vuokatti – Ruka, Tampereen Varala, Kuortane ja Joensuu.

Pesäpalloliitto on laatinut kaikkien neljän paikkakunnan yläkoululeirityksiin yhtenäiset tavoitteet. Ne tulivat käyttöön ensimmäisen kerran lukuvuodelle 2016 – 2017.

– Murrosiässä moni alkaa miettiä, onko urheilu sittenkään se oma juttu, Emma Nieminen tietää. Hän on vuoden 2016 paras naispesäpalloilija ja Suomen mestari Jyväskylän Kirittäristä.


Nieminen, 25, vastaa lajin yläkoululeirityksistä Vuokatissa yhdessä Jere Vikströmin

kanssa. Molempien kontolla on kolme eri ryhmää.

– Uskon, että leiritykset ovat hyvä keino lisätä murrosikäisten intoa ja kiinnostusta lajiin, Nieminen painottaa.

Yhtä lailla tärkeää on nuorten pelaajien kehittäminen monipuolisesti. Samoin se, että yläkoululaiset pääsevät leiriensä aikana tutustumaan urheiluakatemian ja -lukion toimintaan pintaa syvemmältä. Niemisen mukaan toiveissa onkin, että osallistujista mahdollisimman moni päättäisi hakea toisen asteen opintoihin Sotkamoon.

– Sitä kautta saamme jatkumoa ja enemmän pelaajia.

Jokaiselle yläkouluryhmälle kertyy lukuvuoden aikana kolme leiriä. Ne alkavat sunnuntai-iltaisin ja päättyvät perjantaisin puoliltapäivin.

Turkulaislähtöinen Nieminen muutti Sotkamoon lokakuun alussa Jyväskylästä, jossa asui syksystä 2013 asti. Omaa pelaajauraansa hän jatkaa Kirittärissä myös ensi kaudella.

Kainuuseen Niemisen houkutti ennen kaikkea puoliso Teemu Körkkö, joka vaihtoi Jyväskylästä Sotkamoon jo vuosi sitten. Tuolloin mies aloitti pesäpallovalmentajan työt Vuokatti – Ruka-urheiluakatemiassa ja Jymyssä.

– Mietimme Teemun kanssa, että on turhaa asua kahdessa eri kämpässä ja eri paikkakunnilla. Sotkamossa näemme toisiamme vähän useammin.

Nieminen toimii akatemiassa myös lumilajien urheilijoiden fysioterapeuttina. Se on hänelle kaikkein mieluisinta – ja koulutusta vastaavaa – työtä.

– Moni asia on kuitenkin tullut uutena, koska lumilajit ovat olleet minulle aiemmin vähän vieraampia, Nieminen kertoo.

– Nyt olen yrittänyt ahkerasti ottaa selvää eri lajeista ja niissä vaadittavista fyysisistä ominaisuuksista.

Koulutukseltaan Nieminen on paitsi fysioterapeutti, myös liikuntaneuvoja. Akatemian pesäpallon vastuuvalmentajan Niina Sippolan mukaan onkin tärkeää, että yläkoululeirien vetäjältä löytyy omaa pelaajauraa laajempi ymmärrys sekä urheilusta että ihmisestä kokonaisuutena.

Mieluisaa, mutta raskasta.

Näin Nieminen kuvailee ensikokemuksiaan yläkoululeirien vetämisestä. Työ sitoo hänet aina viiden päivän ajan 24/7-tyyppisesti.

– Asun leiriviikot urheiluopistolla. Vedämme nuorille treenejä 2-3 kertaa päivässä, ja lisäksi pitää muun muassa vahtia, että lapset menevät nukkumaan, Nieminen hymyilee.

Pesäpallon yläkoululaisten yleisvalmennusleirit pyörivät Vuokatissa nyt viidettä vuotta. Niina Sippola katsoo, että toivottuja tuloksia on tullut.

– Esimerkiksi 7-luokkalaisten ensimmäisestä yläkoululeiriryhmästämme kaikki yhdeksän osallistujaa tulivat Sotkamon urheilulukioon, Sippola taustoittaa.

Miten Emma Nieminen on sopeutunut pieneen Sotkamoon asuttuaan aiemmin Turussa ja Jyväskylässä?

– Etukäteen luulin, että minulle olisi jo tässä vaiheessa tullut täällä kauhea ahdistus, mutta ei kyllä ole tullut minkäänlaista. Päinvastoin, olen viihtynyt todella hyvin.

– En ole miettinyt niin, että olen kaukana kotoa. Enkä ole sellainen ihminen, että minun pitäisi päästä esimerkiksi shoppailemaan joka päivä. Tärkeämpää minulle ovat hyvät liikuntamahdollisuudet, ja sellaisethan Vuokatista löytyvät.

Jätä kommentti


Lue lisää aiheesta

« »