REFRRER:path /

Zeddy Sailetin ura jatkuu pääsarjavalmentajana – sopupelaajat palanneet kentille

PEKKA AHO
Zeddy Saileti

Kari Pyykkö

Rovaniemen Palloseurassa sopupeleistä tuomitut sambialaispelaajat eivät ole tyystin kadonneet Afrikkaan.

Pelikieltojen päätyttyä useampi pelaaja on löytänyt pelipaikan Sambian superliigasta.

Pisimmälle on päässyt mies, jota ei sopupeleistä tuomittu eikä saatu edes kuulusteltavaksi. Zeddy Saileti oli kuitenkin päätekijä sopupelisopan synnyssä.

Peräti 16 kautta Rovaniemellä pelannut Saileti toimii nykyään kotikaupunkinsa Kitwen pääsarjajoukkueen Nkana FC:n päävalmentajana. Saileti valittiin tehtävään, kun joukkuetta luotsannut Masautso Mwale menehtyi toukokuussa auto-onnettomuudessa. Siihen asti Saileti oli apuvalmentaja.

Nkana FC:n riveissä pelaa kaksi tuomion saanutta pelaajaa. He ovat 25-vuotias Godfrey Chibanga ja 28-vuotias Francis Kombe. RoPS ehti tehdä Komben kanssa vasta testisopimuksen ennenkuin sopupelivyyhti alkoi purkautua.

Nkana FC on Sambian sarjassa tällä hetkellä viidentenä.

Toinen sopupelaajien osoite Sambian pääsarjassa on Napsa Stars FC. Sinne ovat Rovaniemeltä päätyneet Christopher Musonda ja Nchimunya Mweetwa. Kolmas Suomessa pelannut ja sopuiluista tuomittu Napsan pelaaja on Donwell Jobe, jonka seura oli AC Oulu.

”Teillä tietymättömillä” ovat Stephen Kunda, Chanda Mwaba sekä Chileshe Chibwe. Kundan työura on jatkunut ainakin YK:n alaisessa yrityksessä Sambiassa. Mwaba yritti saada pelipaikkaa Suomesta (Viikingit, HIFK, AC Kajaani), mutta tuloksetta. Chibwe on tiettävästi vaihtanut sukunimeään.

Sopupeleistä tuomittiin myös kaksi RoPSissa pelannut georgialaista, Pavle ja Valter Khorguasvili. He jatkoivat sujuvasti pelaamista kotimaahan palattuaan. Molemmat vaihtoivat seuraa viime helmikuussa. Uusi osoite on FC Guria (entinen seura FC Dila).

Rovaniemellä pelasi vuosien varrella pitkä liuta sambialaisia, jotka eivät sopupeleihin osallistuneet.

Heistä George Chilufya on toiminut pelaajauran jälkeen seuravalmentajana ja Dabid Chilufya kävi jopa Mosanbikin maajoukkueen apuvalmentajana. Nykyään Dabid on keskittynyt siviiliuraansa elektroniikkafirman varastopäällikkönä.

RoPSin leirissä ei sambialaisia lämmöllä muistella.

– On sieltä yritetty muutaman kerran soittaa, mutta niihin puheluihin en ole vastannut, kertoo seuran toimitusjohtajan tehtävät sopupelisotkun takia jättänyt Jouko Kiistala.

– Kukaan pelaajista ei ole maksanut oikeudessa tuomittuja korvauksia, sanoo puolestaan RoPSin puheenjohtaja Risto Niva. RoPS vaati aikoinaan yli 200 000 euron vahingonkorvauksia.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti